Leuke gedichtenbundel met passende illustraties (3.5*)

A van Steeg 14 augustus 2025
Ank Mooren brengt met Droomresten een gedichtenbundel uit met zelfgemaakte illustraties. Het is haar debuut en deze is gelijk bekroond door de jury van Mooi Marginaal. Ik was benieuwd naar haar creaties en kreeg ik de kans om haar bundel te lezen. Was ik enthousiast?

Met 82 bladzijden laat Mooren de lezer haar werk zien. Haar bundel is een klein vierkant boekje geworden die fijn in de hand ligt. Haar gedichten zijn gebaseerd op gedachten die je laten dromen. Denk aan als je wakker wordt, fijn aan het (dag)dromen bent of gewoon nadenkt over het een en ander. Dit maakt dat deze gdichtenbundel heel luchtig is en ook nog eens makkelijk leest.

Droomresten lag bij mij in de kast waar ik mij te lezen boeken heb liggen. Elke keer pakte ik weer een paar gedichten en las en ervaarde deze. De illustraties zijn mooi en passend te noemen en geven deze bundel echt dat beetje extra. Persoonlijk ben ik meer van de gedichten die een bepaald ritme kennen. Deze stijl heeft Mooren niet en dat maakt ook dat gedichten zo persoonlijk zijn om te ervaren.

Dat Droomresten bekroond is, kan ik me wel voorstellen. De bundel ziet er heel verzorgd uit en laat je zeker ook nadenken over hetgeen ze schrijft. Je wilt bijna wegdromen bij haar gedichten. Ik heb een aantal dagen over haar bundel gedaan en daar kies ik altijd bewust voor bij gedichtenbundels. Ik wil voelen en ervaren wat ik lees en dat kan ik niet als ik ze maar blijf lezen zonder te ervaren.

Droomresten is voor mij niet het beste gedichtenbundel welke ik mocht lezen. Maar gedichten zijn altijd heel persoonlijk qua ervaring. Daarom is dit genre ook zeker een lastig genre om te beoordelen. Omdat ik zelf meer hou van een ander timbre binnen de gedichten. Daarom geef ik ook 3.5 sterren aan dit debuut.

Meer recensies van A van Steeg