Een goed tweede deel van de Cold case serie
Feniks is het tweede boek in de cold case serie geschreven door Carina van Leeuwen. In het dagelijks leven werk ze bij de Amsterdamse politie als forensisch rechercheur en houdt ze zich daar onder andere bezig met cold case zaken. Ook is ook regelmatig als spreekster te vinden. Eerder schreef ze al de serie Unit Plaats Delict. Weet ze met Feniks de lezer weer te vermaken met een echte Hollandse thriller?
In Feniks staat het Catshuis in Den haag centraal. Wanneer daar een kinderlijkje wordt gevonden tijdens de grote verbouwing, blijft het team lange tijd in het ongewisse wat er jaren geleden de aanleiding is geweest van haar dood. Het rechercheteam buigt zich over de zaak en ontdekt al snel dat er destijds meer heeft gespeeld dan alleen de dood van Wies. Maar waarom raakte haar broer op dezelfde dag van haar verdwijning ernstig gewond waardoor hij afhankelijk raakt van anderen? Wie betaald de zorginstelling waar hij nu verblijft? Allemaal vragen die de politie samen met journalist Lyn Riley mag zien op te lossen. Ondertussen kan Lyn nog steeds de zaak uit Magma niet afsluiten. Maar waarom blijft deze zaak zo aan haar knagen?
Waar ik Magma een wat voorzichtig begin vond van de Cold case serie, weet van Leeuwen met Feniks dit nu juist echt wel door te pakken. Ze zet de zaak al snel uit op papier en je leest haar werkervaring tussen de regels door. Ook weet ze feilloos details uit haar vorige boek te verweven in Feniks waardoor er meer een verhaallijn begint te ontstaan in deze serie. Hierdoor voelt dit boek een stuk meer zekerder aan en lijkt van Leeuwen haar twijfelachtige begin ruimschoots goed te maken. Het uiteindelijke verhaal van het dode meisje en haar beperkte broer is een goede en stevige verhaallijn geworden. Je ziet het geheel voor je en dat maakt dat Feniks mij meer leesplezier op heeft geleverd.
Feniks is geschreven met een vlotte pen waarin de werkervaring van de auteur heel goed voelbaar is. Juist dit detail maakt de boeken van van Leeuwen zo uniek en herkenbaar. Feniks is beeldend geschreven en de personages hebben nog meer een gedetailleerd geheel gekregen. Ook de omgeving weet de auteur goed te beschrijven, maar deze kent ze dan ook uit haar broekzak.
Door dit tweede boek in de Cold case reeks laat de auteur zien dat het voorzichtige begin van Magma misschien wel een bewuste keuze was om de lezer te laten wennen aan Lyn Riley en het rechercheteam. Ik hoop dat ze deze sterke pen nu weet vast te houden. Dan kan deze serie zomaar eens een heel sterk geheel worden. Ik geef voor nu Feniks graag 4 sterren. Ik heb echt een mooie groei binnen de serie gezien en dat kan alleen maar nog meer moois beloven voor de lezer.