Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een prachtig verhaal over moederschap

Aimee 19 juni 2018
Celeste Ng’s Kleine brandjes overal laat ons kennismaken met twee families uit Shaker Heights. De Richardsons, meneer en mevrouw, en hun vier kinderen Trip, Lexie, Moody en Izzy, die een gevestigd leven leiden in het gestructureerde plaatsje. En de Warrens: moeder Mia en dochter Pearl, die elk half jaar naar een andere plaats trekken, wanneer Mia een kunstproject afrondt en op zoek is naar nieuwe inspiratie. In Shaker Heights huurt Mia een appartement van de Richardsons, en de twee families raken al snel bij elkaar betrokken.

Hoewel de twee gezinnen ogenschijnlijk erg van elkaar verschillen, De Richardsons met een goede baan, een doorsnee gezin en een mooi huis op een vaste plek, en de Warrens, die met zijn tweeën van weinig geld rondkomen en altijd rond aan het trekken zijn, heeft het thema van deze roman, het moederschap, effect op beide.

Ng heeft dit thema grandioos uitgewerkt en daagt de lezer hier erg mee uit. In het boek komen de twee gezinnen tegenover elkaar te staan bij een voogdijzaak tussen een vriendin van mevrouw Richardson en een vriendin van Mia. De vraag die hierbij centraal staat is: wanneer ben je een goede moeder? Door de twee kanten van deze zaak uit te lichten wordt de lezer gedwongen om hierover na te denken, en wordt het al snel duidelijk dat dit een complexere zaak is dan gedacht.

De uitwerking van de personages levert hier een grote bijdrage aan. Ng schetst haar karakters zeer uitgebreid, zonder dat het ook maar een moment saai wordt. Haar schrijfstijl is fijn en overtuigend: de personages die in het boek voorkomen, zijn stuk voor stuk relevant en levensecht. Door de verscheidenheid in karakters van deze personages wordt het moederschap vanuit meerdere perspectieven bekeken, en dat maakt dat je als buitenstaander ook voor iedereen begrip kunt opbrengen. Hoogtepunt zijn hoofdstuk 13 en 14, waarin uitgebreid aandacht wordt besteed aan Mia haar verleden. Zo kwetsbaar en mooi.

Ng weet de lezer met dit boek helemaal te vangen. Haar schrijfstijl is boeiend, haar personages zijn fantastisch en het thema is goed uitgewerkt. Dit boek grijpt je aandacht en laat het niet meer los.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Aimee

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?