Koude rillingen blijven uit
“En zo eindigde een avond naar dat dode scherm staren alweer met een teleurstelling. Een blanco Worddocument, als om zijn onkunde te bevestigen.” Met deze zinnen zet de Vlaamse auteur Tom Thys de hoofdpersonage van zijn debuutroman ‘Zerk’ neer. Net als Thys is dit personage, Rob, auteur van enge en spannende verhalen. Drie jaar na zijn succesvolle roman ‘Navelstrop’ wil een nieuw boek echter niet vlotten. Hetzelfde geldt voor zijn liefdesleven: “Hij had gezegd dat hij van haar hield, maar was dat echt zo?”
De onzekere en ruggengraatloze Rob woont in Santa Cruz, Californië, waar hij leeft te midden van een museumwaardig archief aan horrorfilms. Wanneer Rob wordt geconfronteerd met een obscure trailer ontpopt hij zich tot avonturier. Iemand heeft zonder zijn medeweten zijn debuutroman verfilmd, en dat pikt hij niet. Hij wil gerechtigheid en gaat op zoek naar de regisseur van de film. Op weg richting Hollywood sluit de getroebleerde serveerster Sandy aan, samen ondernemen ze de roadtrip.
Onderweg komen ze meerdere obstakels tegen: personen, situaties, gebeurtenissen die voor spanning en koude rillingen zouden kunnen zorgen. Zouden kunnen, want spannend of griezelig wil het maar niet worden. Een vereiste om gevaar en duisterheden te suggereren in plaats van expliciet te verbeelden, ontbreekt te vaak. Daarnaast laat Tom Thys kansen liggen om potentieel spannende elementen in het verhaal te verwerken. De climax is zelfs voor een horrorverhaal onvoldoende geloofwaardig.
Tom Thys publiceerde eerder verhalenbundels en kinderboeken. Op de achterflap van het verkeerd gelijmde boek – met irritant omkrullende omslag – lezen we dat hij er ooit van droomde zelf obscure horrorfilms te regisseren, “tot hij ontdekte dat schrijven hem in het bloed zat.” Hmm, de combinatie bloed en horror valt te begrijpen. Dat leidt echter niet automatisch tot een goede schrijfstijl. Kortom: … en zo eindigde een paar uur lezen met een teleurstelling…