Een gruwelijk, maar geweldig boek
Op 1 november stond ik in Dekker van de Vegt om dit boek op te halen. Al mijn andere boeken waren uit en nu was het tijd voor November, het nieuwe boek van Thomas Olde Heuvelt. De verwachtingen waren hoog, maar ik moet toegeven, hij stelde echt niet teleur.
November ging om de bewoners van Bird Street, die 11 maanden aan geluk mogen beleven, maar daartegenover staat 1 maand aan ongeluk, ook wel november. Om dit ongeluk weer om te laten keren naar geluk, is er een gruwelijk offer nodig.
Het boek was enerzijds anders dan zijn andere boeken - minder spanning, maar meer psychologisch van aard - terwijl het boek aan de andere kant minstens net zo duister was. De dingen die er in het boek gebeurden waren heftig en dat maakte het soms ook wel moeilijk om door te lezen, zeker als het op een zeker moment echt heel gruwelijk werd en ik echt niet wist wat me overkwam tijdens het lezen. Toch wist Olde Heuvelt ervoor te zorgen dat ik door wilde blijven lezen, want natuurlijk wilde ik weten hoe het af zou lopen en wat er met de personages ging gebeuren. Ondanks dat het onmenselijk was wat ze deden om dit offer te voltrekken in november, weet Olde Heuvelt hun menselijke kant ook heel goed weer te geven. Het is onmogelijk niet om deze mensen te geven en dat vind ik echt heel erg knap gedaan.
Al met al is November een gruwelijk, maar geweldig boek, maar als je tegen wat heftige onderwerpen kan, is dit boek zeker een aanrader om te lezen