Een jaar vrij, wie wil dat niet?

Andrea 05 juni 2025
'Een jaar vrij' heb ik als luisterboek gelezen en is ingesproken door Karine Hoenderdos zelf. Een prettige stem om naar te luisteren. Het is een persoonlijke zoektocht naar rust, balans en betekenis. Karine besluit een jaar lang bewust stil te staan bij haar leven, het idee kwam omdat haar dochter graag een tussenjaar wilde houden. Dat wilde zij ook wel en heeft het gedaan. In de hoofdstukken reflecteert ze op thema’s als tijd, werkdruk, gezondheid, zingeving en zelfzorg.

De stijl is toegankelijk, eerlijk en soms kwetsbaar, waardoor je als lezer /luisteraar gemakkelijk meegezogen wordt in haar overdenkingen. Wat dit boek bijzonder maakt, is de afwisseling tussen persoonlijke ervaringen, praktische inzichten en verwijzingen naar diverse boeken. Het is geen zelfhulpboek in de traditionele zin, maar eerder een uitnodiging om zelf na te denken over wat ‘vrij zijn’ betekent.

Ik zou ook wel graag een jaar vrij willen nemen. En soms moet je wellicht ook zo'n stap zetten zoals Karine heeft gedaan. Maar zonder een heel jaar vrij nemen, zijn haar inzichten waardevol. Waarom moeten we van ons zelf zoveel doen? Voor wie? En waar wordt je nu zelf echt gelukkiger door. Het heeft mij gebracht om over sommige zaken goed na te denken en in de ochtend te gaan schrijven.

Meer recensies van Andrea