Beleving
Alsof je er zelf hebt gezeten, alleen niet met alles. Ik kan me niet voorstellen dat ik dagenlang moet schuilen in een gat in de grond om te overleven. Dat ik moet moorden om held te zijn. Dat ik moet haten om ergens anders bij te horen. Wel de kou, de regen, de modder, het ziek zijn... alleen niet in die omstandigheden.
Vele kanten van de Eerste Wereldoorlog worden belicht. En dat op een manier alsof Aline Sax er zelf bij was.
Dit zou verplichte literatuur moeten zijn als belevingswereld bij feitelijke geschiedenislessen. Net als andere boeken van Aline. Hoe het nutteloze verlies van elke oorlog wordt vertaald naar haar vertellen! Daar kan iedereen heel wat van opsteken.
Ik zie een verfilming ook nog zitten. Waanzinnig goed boek, wie durft dit te vertolken?