Advertentie

In ‘De moord op Arno Linter’ laten Toni Coppers en coauteur Annick Lambert er geen gras over groeien. Met de moord op de negentienjarige Quickmedewerker in Borsbeek snijden de auteurs op gruwelijke wijze de 18de Liese Meerhout aan. Vrij vlug komt de mogelijke dader in beeld. Zijn arrestatie en de daaruit voortvloeiende noodlottige gebeurtenis zorgen voor onrust en verdeeldheid in Lieses team. Sommige relaties raken uit balans. De vondst van het lichaam van een studente op Linkeroever, een jong koppeltje dat vermoord wordt teruggevonden in een park en gecodeerde berichten, doen vermoeden dat er meer aan de hand is. Kan de commissaris haar team terug eensgezind op de rails krijgen? Zullen ze de moordenaar kunnen stoppen vooraleer hij nog een slachtoffer kan maken?
Laurent, Nouredinne, Maite, Fabian, Michel, Liese, … het voltallige Antwerpse speurdersteam tekent present. Het is alsof ze nooit weg zijn geweest. Al heeft de tijd niet stilgestaan en zijn vaste gewoonten en rituelen enigszins meer uitzondering dan regel. Liese en Michel krijgen heel wat voor de kiezen in hun persoonlijke leven: Lieses moeder neemt, dik tegen haar zin, haar intrek in een woonzorgcentrum; de relatie van Michel en Nelle gaat door zwaar weer. Zonder dat hun persoonlijke issues als zware ballast gaan doorwegen op de verhaallijn, schetst de auteur een heel geloofwaardig en volledig beeld van zijn hoofdpersonages. Liese is nog steeds ‘een koppige commissaris, met tonnen vasthoudendheid en doorzettingsvermogen”; Michel nog altijd een vat aan kennis. Dat het dynamische karakters zijn die evolueren in de tijd wordt subtiel, maar niettemin duidelijk en altijd in harmonie met het verhaal onder de aandacht gebracht.
De interactie tussen de personages verloopt heel natuurlijk; de verstoorde verstandhouding tussen Liese en één van haar inspecteurs; de existentiële crisis waar Michel zich doorheen bromt en gromt, … . Wrevel, meningsverschillen, … Het leven zoals het is.
En er is vers bloed! Het team wordt versterkt met Daphne de Jong, een jonge Friese stagiaire, die zich niet enkel door haar lange gestalte, asblonde kapsel en jeugdigheid laat opvallen. Haar frisse kijk op de gebeurtenissen en haar enthousiasme inspireren het team. Haar tussenkomsten ontladen meer dan één keer de gespannen sfeer die als een donkere wolk over het team hangt. Tussen Daphne en Masson ontwikkelt zich een mooie dynamiek die wel eens zou kunnen vervolgd worden in een volgende Liese Meerhout. Het zou zo maar kunnen dat zij een blijvertje is. Kunnen de teamleden zich alvast verder bekwamen in het Fries!
‘De moord op Arno Linter’ leest heel vlot. De spanningsboog zakt nergens in. Het blijft een hele poos onduidelijk wie achter de misdaden schuilgaat. Terwijl de politie in het duister tast, de tijd dringt en de pers het team achter de veren zit, steekt de moordenaar een tandje bij … Als een goede regisseur past Toni Coppers alle stukjes van de puzzel in elkaar, verliest hij zich nergens in overdrijving en presenteert hij het verhaal alsof hij het in één enkele pennentrek heeft neergeschreven. De codes en de modus operandi houden niet enkel de politiemensen bezig. De boodschappen schreeuwen om aandacht en voor je het weet zit je mee IN het verhaal. Een gesmaakt handigheidje van Toni Coppers.
Van Borsbeek langs Linkeroever over ’t Stad en tot in Schilde, het personage achter de moorden houdt er de spanning in en weet zijn/haar identiteit lang verborgen te houden. ‘De moord op Arno Linter’ leest als een spannende race tegen een op het eerste gezicht niet te stoppen moordenaar.

Reacties op: De schaduw

53
De moord op Arno Linter - Toni Coppers
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners