Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Surrealistisch perspectief op een gewelddadige geschiedenis

Anne Oerlemans 09 april 2023
Shenan Karunatilaka is geboren in Colombo, Sri Lanka. Hij heeft in Londen, Amsterdam en Singapore gewerkt en gewoond en won de Commonwealth Book Prize voor zijn debuutroman. De zeven manen van Maali Almeida is zijn tweede roman en deze leverde hem de Book Prize 2022 op. De Nederlandse vertaling is van de hand van Robert Neugarten en verscheen bij Spectrum.

Maali Almeida is een Sri Lankaanse oorlogsfotograaf die in 1990 belandt tussen het leven en de dood, zonder te weten hoe hij daar terechtkwam of hoe hij aan zijn einde kwam. Maali heeft zeven manen in het Tussenin om te achterhalen wie hem om het leven gebracht heeft. Ook moet hij zijn geliefden zien te bereiken om te zorgen dat het fotografisch bewijs dat hij maakte van verschillende oorlogsmisdaden openbaar gemaakt wordt in de hoop de burgeroorlogen tot een einde te brengen.

‘Wees niet bang voor demonen; het zijn de levenden die we moeten vrezen. Menselijke verschrikkingen overtreffen alles wat Hollywood of het hiernamaals kan bedenken. Onthoud dat als je oog in oog staat met een wild beest of een dolende geest. Ze zijn minder gevaarlijk dan jij.’

Op de grens tussen het hemelse en het aardse is alles mogelijk en Karunatilaka neemt die vrijheid om Maali kennis te laten maken met geesten, lijkenvreters, preta’s, duivels, yaka’s en demonen. Tegelijk lijkt het hiernamaals dat door Karunatilaka wordt opgevoerd griezelig veel op het aardse bestaan. ‘Het antwoord is Ja, en het antwoord is Precies Zoals Hier Maar Erger.’

Het Tussenin is niet helemaal afgesloten van de wereld Daar beneden, het geeft Maali de mogelijkheid om de wereld waarin hij leefde vanuit het hiernamaals te beïnvloeden, samen met alle andere figuren die het Tussenin bevolken. Het is een onwaarschijnlijke wereld die Karunatilaka schetst en tegelijk volkomen geloofwaardig. De auteur heeft de gelijkenis tussen hiernamaals en het leven nodig om de beïnvloeding tussen de twee werelden mogelijk te maken en de lezer mee te nemen in het leven van Maali.

Het leven van Maali is nauw verbonden met de burgeroorlogen in Sri Lanka door zijn opdrachten als oorlogsfotograaf. Maali houdt stiekem foto’s achter in de hoop dat ze als bewijs voor oorlogsmisdaden kunnen worden gebruikt maar de machthebbers geven hem geen enkele ruimte. Het geweten begin te knagen aan de overleden hoofdpersoon en tijdens zijn zeven manen in het Tussenin maakt hij langzaam een ontwikkeling door.

De zeven manen van Maali Almeida is een rijk boek dat door de vreemde perspectieven en de surrealistische achtergrond niet gemakkelijk leest maar des te indrukwekkender is. Het geeft een klein inkijkje in de gewelddadige Sri Lankaanse geschiedenis maar vergt wat doorzettingsvermogen van de lezer die helemaal nog niet bekend is met dit verhaal. Het boek zet in elk geval aan het denken, over menselijke keuzes, corruptie, misdaden en het loslaten van jouw eigen verhaal en geschiedenis wanneer de tijd daar is.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anne Oerlemans