Het verhaal over schone schijn.

Over haar lijk – Sarah Pinborough
The House of Books
Nederlands Paperback
ISBN 9789044359107
Eerste druk september 2020
Vertaald door Els Franci-Ekeler

====Wilde dieren laten zich niet temmen. Een gemurmel van gedempt commentaar rees op van uit het hechte groepje. Ik wist niet wat ik me had voorgesteld, maar dit... jeetje. De zwarte tweede echtgenote was een schoonheid. Ze daalde de trap af, glimlachend met opgeheven hoofd. Ogen beoordeelden de gouden japon van de nieuwe echtgenote. Indrukwekkend maar iets te opzichtig.
De vrouwen, vrijwel allemaal boven de vijftig, kwamen eendrachtig tot dezelfde conclusie: “Niet één van ons”.====

Als William Radford terug komt van een lange vakantie uit Europa blijkt hij getrouwd te zijn met de tweeëntwintig jarige Keisha. Een donkere Engelse schoonheid.
Alle ogen zijn gericht op de mooie vrouw. De tweede echtgenote van de gefortuneerde weduwnaar.
De eerste echtgenote speelt nog steeds een grote rol in de gemeenschap na haar overlijden.
Het voelt alsof de geest van Eleanor nog altijd rond waard.

Marcie is de tweede echtgenote van Jason Maddox, de zakenpartner van William.
Ze voelt gelijk aan dat Keisha uit een zelfde soort milieu komt als zij.
Het ontbreekt Marcie aan niets en ze zal alles uit de kast trekken als iemand dit kapot wil maken.
Wanneer Marcie zich omdraait naar Jason ziet ze dat zijn ogen alleen maar gericht zijn op Keisha.

--vluchtig streelde hij de blote arm van de jonge vrouw alsof hij het niet kon weerstaan haar aan te raken--

Jason wil perse dat Marcie vriendinnen wordt met Keisha.
Gelukkig hoeft ze zelf geen initiatief te nemen. Het is Elizabeth, de huishoudster van William, die haar belt om te vragen of ze mee wil om Keisha iets van de stad te laten zien.
Keisha en zij slenteren wat ongeïnteresseerd achter Elizabeth aan en daardoor krijgt Marcie enigszins sympathie voor haar. Het stoort Marcie alleen dat Keisha haar honderd uit vraagt over haar leven met Jason.
Zodra ze laat weten dat zij en en Jason erg gelukkig zijn, ziet ze dat Keisha wat teleurgesteld is.
--God, wat een doorzichtig spelletje.--

Het wordt een soort spelletje. Het ene moment krijgt Marcie wat genegenheid voor Keisha en even later achterdocht.
In haar achterhoofd blijft het alarm belletje rinkelen. Keisha is net getrouwd en zit nu al achter Jason aan. Ze moest het hoofd koel houden en geen paranoïde echtgenote worden.
_____________

De personages in het verhaal doen zich anders voor dan dat ze in werkelijkheid zijn, schone schijn. Constant steken ze elkaar de loef af.
Het typische is dat iedereen uit hetzelfde milieu komt en dat zowel Marcie als Keisha uit een veel lagere klasse komen als tweede echtgenote.
Jaloezie, geld, macht, sadisme en hoogmoed, waren voor mij de meeste thema's die in het verhaal voor kwamen.
Het verhaal is verdeeld in vier gedeeltes met elk een mysterieuze quote.

Toen ik het boek in handen kreeg vond ik het gelijk spannend en het verhaal hield mij in zijn greep.
Helaas na het derde deel vond ik het verhaal minder worden en had niet verwacht dat het ineens een andere wending kreeg. Ik raakte de draad kwijt.
Jammer want het begon goed.

Sara Pinbourough heeft voor ze dit boek schreef twee andere thrillers uitgegeven.
“Wat jij niet ziet” waarvan in 2021 een Netflix serie uitkomt
en “Belofte maakt schuld”.

Rotterdam, 16 oktober 2020
Annemarie van de Kuilen