Ontluisterend en liefdevol

AnneSwart 23 februari 2025
Van auteur Doret Voulon het boek "Uilen van Troost" mogen lezen. De roman is uitgegeven door Uitgeverij Gopher. Hiervoor mijn dank.
Op de cover zie je twee mooi geschilderde uilen zitten op een stuk boom.
De schrijfstijl is fijn. Het leest heel makkelijk. De roman bestaat uit drie delen: drie fases uit het leven van de twee hoofdpersonen.

Karel is bedrijfsarts en Isabel is verpleegkundige. Ze kennen elkaar sinds hun studietijd. Karelen Isabel hebben een liefdevol huwelijksleven, helaas zonder kinderen. Alle twee hebben ze een rugzak vanuit hun jeugd. Isabel heeft een amulet geërfd van haar overleden oma. Dit amulet heeft haar steun in moeilijke tijden.
Madelief, de dochter van hun beste vrienden gaat stage lopen als verpleegkundige in een ziekenhuis in Gambia (west-Afrika). Madelief droomt over een man met een staf in een bos. Karel en Isabel hebben regelmatig contact met Madelief. Door haar verhalen raken ze geïnteresseerd in Gambia. Karel en Isabel plannen een drieweekse vakantie in Gambia. In Gambia aangekomen zien ze Madelief en maken kennis met de directeur van het ziekenhuis. Karel en Isabel gaan vrijwillig helpen in het ziekenhuis. Ze raken onder de indruk met hoe weinig en verouderde middelen ze in het ziekenhuis moeten omgaan. Medicatie is bijna niet verkrijgbaar. Wat een verschil met Nederland. Karel heeft dezelfde droom als Madelief.
Op een dag gaan ze met Madelief een uitstap maken naar het slaven centrum. Hier gaan Madelief en Karel onder begeleiding naar het gebied van de Marabout, medicijnman, die al vele jaren niet meer gezien is in levende lijve. Karel wordt niet goed tijdens deze zoektocht. Hij had al eerder last van klachten: moe, constant de hik.
Thuis in Nederland krijgt Karel .slecht nieuws te horen.

Het is een fijn boek om te lezen. Er zit liefde in het boek en een eyeopener voor de gezondheidszorg en het leven in een compleet ander werelddeel. Je beseft hoe goed de gezondheidszorg in ons land is geregeld: arts bezoek, tandartsbezoek, medicatie, behandeling etc. Ik heb van de roman genoten.

Meer recensies van AnneSwart

Om haar baan als video producer te redden, gaat Katie in zee met reddingszwemmer Hutch. Het enige probleem? Ze kan niet zwemmen. Wat begint als een leugentje om bestwil verandert al snel in een web van bedrog.

Asfalt is een verhaal over twee reizen die naar één bestemming leiden. Overgeleverd aan de gratie van de onbekenden die hen een lift geven, maken vier jongeren een tocht die hun leven voorgoed zal veranderen.