Imponerend

AnneSwart 15 juli 2025
Van auteur Filip Bastien de imponerende historische roman mogen ontvangen: "Winteruren" ver achter de klaproze horizon.
Deze imponerende historische roman is uitgegeven door Phoenix Books en is onderscheiden met de "THE INDIE AWARDS".
De cover is, mijn inziens, hoe deze roman is beschreven. Een jonge vrouw, mooi gekleed, die gelaten kijkt.
De titel "Winteruren" past bij deze roman. Het gaat met name over een ouder echtpaar in de winter van hun leven en levenservaringen.
De schrijfstijl is teder, liefdevol, soms hard, ontroerend.

Richard van Waeyenberghe is opgegroeid zonder zijn vader. Zijn vader ging vechten in de Eerste Wereldoorlog en gesneuveld.

Het is het jaar 1989. Er is geen kerstfeest voor Richard, zijn vrouw Anna Maria ligt op sterven. Anna Maria verblijft in het ziekenhuis. Ondertussen heeft Richard wel al een vlucht geboekt naar Congo.
Vele herinneringen komen bij Richard naar boven als hij bij Anna Maria aan haar bed zit te waken. Hoe hij speelde met zijn vriendjes Nicolas en Johan. De streken die ze uithaalde. De autoritten met de Minerva
Op de kermis ziet hij een blond meisje, Richard was toen tien jaar jong. Ze heet Josephine.
Op de Wereldtentoonstelling Brussel 1958 is Richard met Anna Maria. Daar ziet hij Josephine in de verte. Josephine zijn eerste liefde.
Constant zit Richard aan het bed bij Anna Maria. De herinneringen komen naar boven. Zo ook de verschrikkingen van het concentratiekamp Beerndonk (Tweede Wereldoorlog). De relatie van Anna Maria met de Duitse Fritz. De brievenbus is voor Anna Maria heilig, ze bewaart in een groene doos hier brieven in, die Richard niet mag zien en lezen.
Na het overlijden van Anna Maria komt Richard bij de notaris. Hij is niet de enige erfgenaam ook de mof Fritz. Fritz erft de groene doos. Richard pakt de doos van Fritz af en gaat er mee vandoor. Voor Richard de doos van Pandora. Het openen van deze doos heeft Richard zijn leven veranderd.

Deze historische roman is zo indrukwekkend. Richard die altijd van zijn eerste liefde heeft gehouden, maar misschien de verkeerde keuze heeft gemaakt. Wie zal het zeggen. Deze roman raakte mij in mijn hart. Liefdevol, hard, ontroerend emotionerend etc. Het is een roman die blijft hangen.

Meer recensies van AnneSwart