Ontluisterend
Van Lusus Publishing heb ik het boek: "Van Grafdelver tot
Klokkenluider" (een autobiografische thriller) geschreven door Yos Ostendorf mogen ontvangen. Hiervoor mijn dank.
De cover is sinister je ziet graven in het donker. Wat gebeurde daar? Achter in het boek zit een documenten verantwoording, personen register en een tijdsplanning. Ik vind het fijn als lezer, je kan daar informatie vinden. Het boek is heel toegankelijk om te lezen. Het is een aangrijpend verhaal, dat je tot nadenken brengt. Gebeurt dit hier in ons Nederland en niet alleen op de begraafplaats?
De hoofdpersoon Jos komt na emigratie naar Australië weer terug naar Nederland. Voordat Jos emigreerde werkte hij met voldoening op een begraafplaats. Na terugkomst kon hij weer terecht op dezelfde begraafplaats. Door een leidinggevende werd hij gewaarschuwd dat er een aantal veranderingen hadden plaatsgevonde. Al snel komt Jos er achter dat er dingen gebeuren, die het daglicht niet kunnen verdragen. Het druist in tegen Jos zijn gevoel en ethiek. Bij het hoofd van de begraafplaats meldt hij dit. Maar daar stuit hij op enorme weerstand. Intussen worden er, ook buiten Jos om, collega's onder emotionele druk gezet. Waar ook Jos zijn verhaal kwijt wilt o.a. , leidinggevende, hoofd begraafplaats, kerkbestuur, bisschop, vakbond, volksvertegenwoordigers, leden van het kabinet, rechtspersonen, advocaten, ministeries etc. Jos krijgt nul op zijn rekest. Het geweldige feit is dat Jos alles secuur gedocumenteerd heeft. Het kost hem zijn geestelijke- en lichamelijke gezondheid. Maar hij houdt vol. Jos zegt tegen zich zelf het kan toch niet zo zijn dat iedereen er zo mee weg komt? Door stopzetten uitkering zit hij in de financiële problemen en komt op het laatst in de schuldsanering. Maar Jos gaat door. Hij is nooit meer de oude Jos geworden. Maar hij kan iedereen recht in de ogen kijken.
Uiteindelijk betaalt de klokkenluider de prijs voor het algemeen belang.
Als hij alles van te voren geweten zou hebben, zou Jos (en andere) dan een klokkenluider zijn geworden?