Advertentie

Eva García Sáenz de Urturi (1972) werd geboren in Vitoria en woont sinds haar vijftiende in Alicante, waar ze aan de universiteit werkt. Haar eerste boek heeft ze in eigen beheer uitgegeven en het werd online een grote bestseller. De trilogie van de witte stad verschijnt in het Spaans bij Planeta en deze boeken zijn inmiddels in alle vormen en via alle platforms een fenomenale bestseller geworden. Het 2e deel volgt in november 2019.

De inhoud
Unai en Esti zijn beide inspecteur. De beste en koppigste in oplossen van zaken en minder goed in het naleven van voorschriften. Unai is gespecialiseerd in daderprofilering en zijn partner Estibaliz in slachtofferwetenschap. Ze kennen elkaar al een tijd en zijn zeer goed op elkaar ingewerkt.

De inspecteur en profiler Unai López de Ayala – in zijn werkvak beter bekend als Kraken – wil niets liever dan meer moorden voorkomen, maar een recente tragedie in zijn eigen leven maakt het hem moeilijk om de nieuwe zaak te behandelen als alle andere. In de kathedraal van Vitoria wordt een jong stelletje gevonden, naakt. Niet veel later wordt er een ander stel dood aangetroffen. Het doet sterk denken aan een serie moorden van 20 jaar geleden. Unai was toen nog jong. De dader, Tasio, zit nog steeds vast. En zal binnenkort vrij worden gelaten. Maar de moorden zijn al weer begonnen. Dat is dus vreemd. Hoe loopt dat verder af?

De elementen
De cover is donker en doet erg spannend en grimmig aan. We zien een persoon op een oud stadsplein, met een kerk in de verte. Donkere wolken komen samen. Met die grimmige cover stappen we zo het spannende proloog ( of epiloog?) in. In de vertelperspectief van de ik-persoon lijkt dit zoals eerder opgemerkt het einde van het boek en het begin moet nog komen.

Als eerste valt op, dat er veel lange Spaanse namen voorkomen. De hoofdpersoon en profiler wordt na een tijdje met Unai aangesproken, of met zijn achternaam. Wat reuzehandig is en in politiethrillers natuurlijk vaak standaard is. Een recent drama in het persoonlijke leven van Unai probeert hij zo goed en zo kwaad als het kan te vergeten. Maar nu er weer slachtoffers vallen, valt hem dit toch weer zwaar. Dat wordt dus even lastig met een nieuwe misdaad, die veel gelijkenis heeft met een aantal moorden van 20 jaar geleden. De dader van toen, Tasio, zit al die tijd vast en mag binnenkort genieten van zijn vrijheid. Voor profiler Unai en zijn collega inspecteur Insti ligt hier een grote nieuwe uitdaging. Wat veel voeten in de aarde zal brengen.

De schrijfstijl van auteur Eva Garcia is zeer prettig. In vloeiende en beeldende zinnen neemt ze de lezer mee naar het Spaanse stadje Vitoria, met (naast de misdaden die plaatsvinden) hun gewoonte & historie, levensstijl, eten en drinken en stadsfeesten. En vooral de familiebanden, met name de grootvader is belangrijk voor Unai.
Qua plot zit het verhaal zeer goed in elkaar. Met de opgedane info halverwege het boek, lijkt het mysterie opgelost te zijn. Maar niets is minder waar, het blijkt een plottwist. Er zijn meerdere verrassingen en dat is geniaal gedaan.

Conclusie
De stilte van de witte stad is naast een misdadige thriller een boek vol gevoel en emotie. Alles wordt zeer levensecht neergezet. Dat is inderdaad genieten a la Zafon!

Waardering 5 sterren.

Zo prachtig in elkaar gezet...ik kijk al uit naar het tweede deel!
Annette Overvoorde, Birdy's Boeken
https://birdysboeken.blogspot.com/2019/08/eva-garcia-saenz-de-urturi-de-stilte.html

Reacties op: Hoe een bijzonder verleden je geniaal kan inhalen!

1590
De stilte van de witte stad - Eva García Sáenz de Urturi
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners