Advertentie

De Nederlandse Willy Wolters is met haar ouders naar Amerika geëmigreerd en woont in New York. Willy heeft twee banen, overdag als typiste en ’s avonds al ouvreuse. Willy heeft één droom en dat is dirigent worden. Als haar idool de dirigent Willem Mengelberg een concert geeft, wil ze kost wat het kost er heen. Het concert is uitverkocht. Willy laat zich op de reservelijst zetten. Als de dag is aangebroken wordt Willy opgehouden op haar werk. Al ze toch weggaat zonder toestemming, krijgt ze op staande voet ontslag. Bij het concertgebouw aangekomen zijn er geen kaarten meer. Willy laat het er niet bij zitten. Als het concert gaat beginnen komt ze met een klapstoel de zaal in er gaat vooraan zitten. Ze maakt hiermee een onuitwisbare indruk op Mengelberg. Omdat dit natuurlijk niet kan wordt ze door Frank Thomsen, man met veel connecties in de muziekwereld, uit de zaal gezet, en krijgt ze haar ontslag. Thuis doet ze net of er niets aan de hand is en gaat ze op zoek naar een nieuwe baan. Ze gaat bij de revue werken als pianiste. Als haar moeder er achter komt dat ze is ontslagen wordt ze uit huis gezet, en vertelt haar dat ze geadopteerd is. Vanaf dat moment gaat ze verder als Antonia Brico.
Antonia ontpopt zich als een krachtige vrouw en gaat op zoek naar haar biologische moeder en gaat haar droom najagen. Ze zal dirigent worden, ze laat zich haar droom niet ontnemen. Het is een lange en zware weg waar ze zich doorheen moet vechten. Zeker omdat in 1926 het not done was om als vrouw dirigent te worden.
Het is een boeiend verhaal helemaal van deze tijd., #Me Too. Het leest makkelijk en blijft boeien. Het is zeker een aanrader. Mijn advies is om eerst het boek te lezen en dan pas de film te kijken. Ander krijg je het idee dat je het filmscenario aan het lezen bent.

Reacties op: sterke vrouw

6
De dirigent - Maria Peters
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 19,99 Bestel het e-book € 12,99
E-book prijsvergelijker