Interessant relaas over een onmogelijke keuze

astridhabraken astridhabraken
29 mrt 2020

Je kinderen laten verhongeren, of je aansluiten bij de NSB? Het is die keuze waar de Brabantse Jan Vermeulen, molenaar en marskramer, voor staat en die grote gevolgen zal hebben. Niet alleen voor hem, maar ook voor zijn (vele) zonen.

Als zijn zoon Gerard op hoge leeftijd in het ziekenhuis belandt na een hartaanval, vertelt hij het levensverhaal van zijn vader aan zijn kamergenote, Karin. De centrale vraag daarbij is steeds: welke keuze zou je zelf hebben gemaakt? En: kun je de gevolgen van je keuzes altijd overzien? Daarbij worden steeds de verschillende kanten belicht van de keuzes die zijn gemaakt.

Het boek wordt op de achterflap een historische en psychologische roman genoemd, maar daarvoor is het te veel een relaas, te veel vertellen en te weinig voelen / meeleven naar mijn smaak. Het is allemaal goed opgeschreven, maar het is te feitelijk om echt als roman gelezen te worden. Het bleef lezen als een relaas, of misschien zelfs als een biecht.

Af en toe mis ik ook de diepgang; als kennismaking met wat de NSB voor rol heeft gespeeld in Brabant in de jaren voor de oorlog en hoe dit veranderde tijdens de oorlog komt kort aan bod, maar als je er nog geen kennis van had voor je dit boek las, blijf je met vragen achter. Althans - ik wel. Het boek heeft me dus wel nieuwsgierig gemaakt.

Meer recensies van astridhabraken