Leuk voor tussendoor

AstridWS AstridWS
23 mrt 2021

‘Nieuw werk van Jan Brokken, Kristien Hemmerechts, Geert Mak en Frank Westerman’ staat er op de cover. Het gaat om vier korte verhalen; een voorstudie voor een groter werk, een reisverslag, etc.

‘De ziekte van Sjaan’ van Jan Brokken is een autobiografische vertelling over de jeugd van de schrijver. De ziekte verwijst niet naar een fysieke aandoening, maar naar het gedrag van Sjaan, dat een grote impact heeft op het gezin Brokken. Dit verhaal uit de bundel sprak me het meest aan.

‘Twee vazaha’s en hun tandem’ is een reisverslag van Kristien Hemmerechts over een fietstocht op Madagaskar. Een beetje staccato verteld, zoals een reisverslag vaak is. Het duurde even voor ik daaraan gewend was. Uiteindelijk kwam ik wel in het verhaal, maar het is niet mijn genre.

‘Het vaderland’ van Geert Mak gaat over een jonge soldaat. Mak zit hier veel dichter op de emoties van het personage dan in andere boeken die ik van hem ken. Deze stijl spreekt me veel meer aan. Ik hoop dat er meer boeken zijn waarin hij dit doet. In dat geval zou ik graag meer van hem lezen.

Tenslotte verteld Frank Westerman in ‘Terug naar het Krijt’ over het boren naar gas in Nederland en hoe dit vreselijk mis gaat. Het verhaal is een voorstudie, maar ik vond geen boek van Westerman waarin dit verhaal groter is uitgewerkt. Misschien is het in verkorte vorm nog ergens in verwerkt.

Al met al een leuk boekje voor tussendoor, voor als je even geen zin hebt in lange verhalen. Ik vond het wel leuk om de verschillende stijlen van de schrijvers met elkaar te vergelijken.

Meer recensies van AstridWS