Topgeschenk zet vraagtekens bij de huidige tijdsgeest

AstridWS AstridWS
14 mrt 2021

Wanneer oud-collega’s een rechtszaak aanspannen vanwege slechte werkomstandigheden, vertelt Kayleigh aan advocaat Stitic over haar maanden als content moderator voor een online platform, haar relatie met collega Sigrid en waarom ze bij haar werk wegging.

Net als boekenweekgeschenkschrijfster Hanna Bervoets, zag ik de documentaire ‘The cleaners’ waarin (oud-)content moderators vertellen over hun werk. Zij krijgen dagelijks honderden van de vreselijkste filmpjes te zien en moeten besluiten of deze wel of niet op het online platform blijven staan. Een indringende documentaire, voor wie meer wil weten over het werk en de mensen die het uitvoeren.

In ‘Wat wij zagen’ zien we hoe het werk Kayleigh en haar collega’s steeds meer afstompt en volstopt met vreemde ideeën. De grens van wat ‘normaal’ is schuift telkens verder op. Steeds meer collega’s krijgen te maken met psychische problemen, waar weinig aan gedaan wordt. De onderlinge verhoudingen worden op scherp gezet. Zo ook de relatie tussen Kayleigh en collega Sigrid, een relatie die waarschijnlijk al niet zo gezond was toen deze begon. Er wordt weinig gecommuniceerd over de dingen waar het echt om gaat. Je gaat lang mee in Kayleighs kijk op de wereld, maar in hoeverre is ze eigenlijk bereid naar zichzelf te kijken?

In het boek komen veel (ethische) thema’s en vragen aan de orde. Waar trek je de grens in een relatie? Waar trek je de grens bij een slechte werkgever, vooral wanneer je het geld nodig hebt? Wat voor een invloed hebben online platforms? In hoeverre mogen wij de psychische gezondheid van anderen opofferen voor onze behoefte aan informatie en vermaak? En nog veel meer.

Bervoets stelt veel maatschappelijk relevante problemen aan de orde in een klein aantal pagina’s. Dat doet ze in de prettige schrijfstijl die we van haar kennen. Wat mij betreft het beste boekenweekgeschenk in jaren.

Meer recensies van AstridWS