Modern sprookje
In dit debuut van Schwab volgen we Lexi. Er zijn geen vreemden in het stadje Near waar zij leeft. En als de wind 's nachts roept, mag je er niet naar luisteren. De wind is eenzaam en altijd op zoek naar gezelschap, dat is wat Lexi al haar hele leven hoort. Opeens duikt er een vreemdeling op 's nachts. Dit ontkracht het idee dat er nooit vreemden komen... De volgende nacht verdwijnen er telkens kinderen uit Near. Een zoekactie wordt op poten gezet. Lexi vraagt zich dan af wat er nu waar is uit alle vertelde verhalen over de heks van Near, de wind en de geschienis van de vreemde jongen...
Als fervente lezer van de boeken van Schwab, duurde het even voordat ik het debuut van deze auteur opnam. Misschien een beetje uit schrik dat het niet goed zou zijn. Maar hoe had ik het mis! Dit is een zeer sterk debuut. Het is natuurlijk wel iets helemaal anders dan de andere boeken van deze auteur, dus dat kan misschien even wennen zijn. Maar het is zeker geen teleurstelling!
Het is een verhaal dat eerder leest als een sprookje, met de nodige spanning en volkse elementen. Lexi is een sterk meisje dat de dingen in twijfel gaat trekken waardoor er zich een avontuur ontwikkelt. Het tempo van het verhaal is niet bijzonder snel of traag te noemen. Het voelt gewoon goed. Tot de ontknoping, want dat voelde voor mij dan weer net iets te snel waardoor het lijkt dat het allemaal maar snel afgehandeld moest worden. Dat vind ik zo jammer, want het was echt bijna een nieuwe favoriet geworden!
Is 'De heks van Near' een aanrader dan? Zeker wel. De schrijfstijl is sprookjesachtig, genoeg spanning en leuke personages om over te lezen. Het einde moet je er wel een beetje bij nemen, maar het verpest het verhaal nu ook wel niet. Vier sterren voor dit debuut van Schwab!