Ideaal voor de vakanties

axellesbooks axellesbooks
20 mrt 2020

Leugenaar, leugenaar is een jeugdboek dat ideaal is om in de krokusvakantie te lezen voor jongeren! Het gaat namelijk over Charlie die dertien jaar is. Haar vader laat het gezin in de steek en zo voel zij zich ook ten opzichte van hem. Ze kan ook op niet veel steun rekenen van haar omgeving waardoor ze zich alleen voelt. Charlie heeft niet veel steun van haar beste vriendin en moeder. En terwijl wordt ze ook nog eens gepest door Kat. Het gaat dus niet zo goed met Charlie.

Dit boek is zeer toegankelijk om te lezen. De schrijfstijl is zeker niet moeilijk dus kan gelezen worden vanaf 10 jaar volgens mijn mening. De gebeurtenissen in het boek liggen ook nauw bij de wereld van jongeren. Thema’s als scheiding, groepsdruk en pesten komen hier aan bod. Deze zijn mede dankzij de schrijfstijl, zeer goed beschreven. Het is wel zeker niet zo’n zwaar boek door die thema’s, ze zijn wel de rode draad maar komen niet zwaar over.

Charlie is een personage met een eigen wil en wil ook vaak niet praten over de problemen waar zij mee geconfronteerd wordt. Hiervoor gaat ze naar de “praatdokter”. Het woord gekozen voor een psycholoog is zeer creatief gevonden en zo komt het ook niet over als iets negatiefs wat wel vaak gevonden wordt op zo’n leeftijd. Het woord geeft eerder aan als het totaal niet erg is dat ze daar naartoe moet. En dat is het ook niet! Dit vind ik zeer mooi aangepakt door de auteur.

Toch heb ik een kleine opmerking over dit boek: het einde. Ik moest een dag nadenken over dit boek want ik snapte het doel niet. Ik snapte niet wat nu de bedoeling was. Het einde was voor mij persoonlijk te vaag en had weg van een open einde. Ik ben totaal geen fan van open eindes, onopgeloste zaken of verhalen die je met vragen laten zitten. Dit is een persoonlijke voorkeur en hier houd je van of niet, het is aan jou om uit te maken of je hier een voorstander van bent of niet.

Hoe dan ook, was dit wel een leuk boek om te lezen met diverse thema’s die aangekaart werden en dus ook ideaal om te lezen in de komende krokusvakantie! Leugenaar leugenaar krijg van mij 4 sterren.

Meer recensies van axellesbooks