Beklijvend mooi
In Mijn Duistere Vanessa heeft de vijftienjarige Vanessa voor het eerst seks met haar 42-jarige docent Engels, Jacob Strane. Zeventien jaar later krijgt Strane een beschuldiging van seksueel misbruik van een andere leerlinge die hij ooit had. Hier kan Vanessa niet goed mee om want hij was toch van haar? Zij was en is toch verliefd op hem? Of bekijkt ze die “relatie” vanuit een andere bril en beseft ze dat ze eigenlijk ook misbruikt werd?
Eerst en vooral moet je weten dat dit een zeer heftig boek is. Lees dit zeker niet als je daar mentaal niet sterk genoeg voor bent want dit boek behandelt zware thema’s als misbruik, pedofilie, manipulatie en ook wel narcisme.
De innerlijke conflicten van Vanessa doorheen het hele boek zijn zo goed beschreven. Je merkt dat haar persoonlijkheid toch geraakt is door Strane, alsof ze weerhouden wordt om ze zijn wie ze wil zijn. Haar leven staat sinds haar vijftiende namelijk in het teken van Strane. Zodanig dat ze er wat obsessief mee wordt en hunkert naar hem. Niet omwille de seks want daar gruwt ze soms van. Ze wil beheerd worden, gezien worden. Enkel spijtig dat dat van een zeer vieze persoonlijkheid als Strane moet komen.
Dit verhaal is echt ijzersterk in het behandelen van het thema ‘misbruik’. Als lezer begin je ook mee te twijfelen met Vanessa of het nu effectief onder seksueel misbruik valt want ze wou het toch? Sowieso is het verkeerd, elk ander personage uit het boek vindt die relatie verre van oké. Als lezer walg je wel gewoon van Strane met zijn mooie praatjes. Hij kan het altijd heel goed uitleggen dat je bijna zelf in zijn val loopt. Strane heeft zo’n complexe persoonlijkheid, met narcistische trekken. Het is walgelijk hoe hij Vanessa schuldgevoelens aanpraat. Zelfs na op het matje geroepen te worden kan hij zich eruit praten. En daar wordt Vanessa jammer genoeg ook de dupe van.
Mijn Duistere Vanessa is een ijzersterk boek dat gaat over echt walgelijke gebeurtenissen die helemaal niet oké zijn. Maar het is zo goed beschreven allemaal dat ik niet anders kan dan het vijf sterren te geven. Het is ook een hele mooie beschrijving van de zoektocht van Vanessa haar identiteit. Echt een zeer goed boek. Lees het zeker als je dat kan.