Vrij uitzicht in Mosset
Het boek, Vrij uitzicht, gaat over succesvolle Nederlandse zakenvrouw Tess Clement die een groot geheim met zich mee draagt. Wanneer haar moeder overlijd neemt ze de beslissing om de confrontatie aan te gaan met haar verleden. Ze vertrekt naar Zuid-Frankrijk om haar vroegere vakantieliefde, en vader van haar zoon, op te zoeken. Wanneer ze in Mosset is wordt ze opnieuw verliefd op de prachtige omgeving en het mysterieuze kasteel. Ze besluit om te blijven om de mysteriƫn rondom dit dorp te onthullen.
Ik las dit boek naar aanleiding van het lezen van het Bloemenmeisje van Anya Niewierra. Vrij uitzicht is het debuut van Anya Niewierra. Het boek is goed geschreven en het plot is verrassend. Je wordt eerst goed ingelezen in de personages en de situatie voordat je het mysterie kunt ontrafelen. Het verhaal weet je te pakken, omdat je wil weten wat er nu allemaal gebeurd is in het verleden, maar het duurt wel een hele tijd voordat je puzzelstukjes toegeworpen krijgt om het mysterie op te lossen. Je leest mee vanuit het perspectief van Tess, en leert haar daardoor goed kennen. Je weet dat zij in haar verleden iets afschuwelijks gedaan hebt, maar wat dit is wordt niet gelijk weg gegeven. Af en toe krijg je een stukje inzicht in de personage die een gevaar vormt voor Tess en haar omgeving. Wat het lezen van het boek nog spannender maakt. Dit omdat je niet weet wie dit personage is, maar wel weet wat deze persoon voor rol speelt in het hele verhaal. Ook lees je dat Tess het idee heeft dat er iemand verantwoordelijk is voor gebeurtenissen in het dorp, ondanks dat de rest van het dorp dit idee niet heeft. Wanneer het verhaal zich ontrafelt begin je personages te wantrouwen, want wie is die boosdoener en waarom moet Tess bij het kasteel vandaan blijven? Het mysterie gaat veel verder terug in de tijd dan Tess ooit had kunnen verwachten en het einde is ontzettend spannend.
Het is een spannend boek en een interessant kijkje in het leven wat Tess leeft in Zuid-Frankrijk. Je leeft mee met het ontrafelen van het mysterie en maakt je misschien zelfs zorgen voor de situatie waar Tess nu in zit. Je wordt verliefd op bepaalde personages die misschien niet zijn wie ze lijken te zijn. Verder is het wel jammer dat het vrij lang duurt voordat je het uiteindelijke mysterie kunt onthullen. Ik geef dit boek daarom 4 van de 5 sterren, en ook omdat ik Het Bloemenmeisje van Anya Niewierra nog beter vond dan dit debuut.