Toegankelijk geschreven verhaal over hartverscheurende gebeurtenissen

Bibi Bibi
1 mrt 2025

Hoewel ik het boek in één adem heb uitgelezen, dacht ik er diverse keren over het weg te leggen om niet meer te openen. Niet alleen zijn de gebeurtenissen in het nog jonge leven van Tressa ronduit afschuwelijk; ik kon ook aldoor maar niet begrijpen waarom ze alle goede kansen die ze kreeg aangereikt steeds weggooide.
Waarom ze bijvoorbeeld toen ze eindelijk van alle verslavingen af was, een baan had en zelfstandig woonde, zomaar een paar drugsgebruikers in huis nam en niet daadkrachtiger optrad door ze te weigeren. Tenenkrommend. Het zegt natuurlijk alles over mijn onvermogen om me in iets dergelijks te verplaatsen.
Ik kon maar tot één conclusie komen: wanneer je al zo jong zulke trauma's hebt opgelopen is het niet meer mogelijk normaal te functioneren. In feite is het een wonder dát Tressa überhaupt nog functioneert.

Wel een paar opmerkingen over de vertaling, die was af en toe ronduit slecht.
Zo werd het Engelse 'I was very self-concious' vertaald als 'Ik was erg zelfbewust'. In onze taal heeft dat woord echter een positieve betekenis.
"I did it for a job' is letterlijk vertaald naar: 'Ik had het al eerder voor een baan gedaan'. Had moeten zijn: 'ik had dit werk al eerder gedaan'.
'We are so sorry for your loss' werd: 'Het spijt ons zeer voor je verlies'.
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Jammer voor het boek dat hier niet beter naar gekeken is door de redactie van de uitgever.

Meer recensies van Bibi