Sterk idee, maar minder spanning dan gehoopt
Schrikkeldag is niet mijn eerste kennismaking met Inge Spaan. Eerder las ik al ‘Nooit meer thuis’ van haar hand en was daar zeer over te spreken. Schrikkeldag stond vanaf dag 1 dan ook al op mijn lijstje om uiteindelijk helaas toch een beetje tegen te vallen.
Het verhaal gaat over het dorpje Warchem waar ieder schrikkeljaar iemand onder verdachte omstandigheden overlijdt. Waar het eerst nog om ongelukken lijkt te gaan beginnen de inwoners van het dorp hieraan te twijfelen en zijn ze bang voor een seriemoordenaar.
Aafke komt niet uit Warchem zelf, maar woont hier wel met haar vriend Stef. Ze lijkt niet overtuigd van de verhalen die de ronde gaan en besluit om zelf op onderzoek uit te gaan. Tot het moment dat ze anonieme telefoontjes begint te ontvangen. Zou zij dit jaar de volgende zijn?
Het idee is sterk en goed bedacht. Toch vind ik dat het verhaal niet helemaal goed uit de verf komt. Ik mis de spanning gedurende het hele boek, dit maakte dat ik ook dagen niet kon lezen om het dan weer eens op te pakken. Op het einde neemt de spanning iets toe en kwam er een plottwist die ik niet aan zag komen. Wat ervoor zorgde dat ik het boek toch met een tevreden gevoel dichtsloeg.
En ondanks dat dit boek wat tegenviel weet ik zeker dat ik in de toekomst nog een keer opnieuw iets van haar zal lezen.
''Schrikkeldag is een boek met een sterk en origineel uitgangspunt dat niet overal de spanning weet vast te houden, maar wel verrast met een krachtig einde.''