Afgeschreven

Boekenbarones 29 september 2025
Afgeschreven is de eerste thriller die ik van Angelique Haak las, na meerdere feelgoodverhalen met veel plezier te hebben verslonden. Voor mij een beetje de omgekeerde wereld: Angelique begon haar schrijverscarrière namelijk als thrillerauteur en stapte pas later over naar feelgood. Daarbij begon ik ook nog eens met haar meest recente thriller in plaats van haar eerste. Eén ding is zeker: beide genres beheerst ze uitstekend, en ik kan ze dan ook van harte aanbevelen.

In Afgeschreven maken we kennis met Sasja Winters, de schrijfster van de populaire Maasstadmoorden-reeks. Na een conflict met haar uitgever heeft ze jaren geleden gebroken met de boekenwereld en leidt ze een teruggetrokken bestaan op een vakantiepark. Maar dan staat plotseling de politie aan haar deur: er is een vrouw vermoord, op exact dezelfde manier als Sasja ooit in haar boeken beschreef. Al snel volgt er een dreigende boodschap: voltooi de serie, of er vallen meer slachtoffers…

Vanaf de spannende proloog word je direct het verhaal ingezogen. Het boek is geschreven vanuit meerdere perspectieven, iets wat ik zelf altijd erg kan waarderen: het geeft meer diepgang en maakt het verhaal completer. Bovendien weet Haak op slimme momenten werkelijk iedereen verdacht te maken: de buurman, de uitgever, de agent… zelfs Sasja zelf, die met haar black-outs niet altijd even betrouwbaar lijkt. Ondanks dat het een thriller is, verwerkt Haak er ook de nodige humor in, wat ik erg kon waarderen.

Zelf had ik vrij snel door wie de dader was. Toch wist Haak me nog een keer op het verkeerde been te zetten, al bleek mijn eerste ingeving uiteindelijk te kloppen. Doordat het motief niet direct helder was, deed dit voor mij echter geen afbreuk aan het verhaal.

“Angelique Haak weet spanning, psychologie en humor uitstekend te combineren. Een echte aanrader!”

Meer recensies van Boekenbarones

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!