Wauw!!!
In het slaperige kuststadje Zeehagen, waar iedereen elkaar kent, wordt het lichaam van de negentienjarige Lucas Zijlstra gevonden. Zijn dood zet het hele dorp op scherp en al snel gonzen de geruchten rond. Wat is er met Lucas gebeurd en wie draagt de schuld?
Zijn vijf beste vrienden blijven in verwarring en verdriet achter. Het knaagt en ze gaan op zoek wat er die avond gebeurd is.
Lisette Kruijt laat in Over liefde, vriendschap en andere dode dingen zien hoe verdriet kan omslaan in achterdocht en hoe liefde kan verstrikt raken in schuldgevoel.
Het strandhuisje op de cover intrigeert direct, ik meen er zelfs een doodshoofd in te herkennen, wat een originele en goed doordachte vormgeving is.
Het boek is opgedeeld in zes delen: het feest, de kater, de feiten, de slechte keuzes, de leugens en de waarheid. Lotte verzorgde het binnenwerk, dat er werkelijk prachtig uitziet.
Het verhaal wordt verteld vanuit meerdere perspectieven, waardoor de lezer inzicht krijgt in de gedachten en gevoelens van de verschillende personages en beter begrijpt hoe ieder van hen met de situatie omgaat. Op een gegeven moment kreeg ik echt medelijden met Ellie; haar personage is door Lisette Kruijt bijzonder mooi uitgewerkt.
Dit is inmiddels het tweede boek dat ik van Lisette lees, en opnieuw weet haar schrijfstijl mij te raken. Ze schrijft vlot en beeldend precies de combinatie waar ik van hou. Bovendien weet ze de spanning tot het einde toe vast te houden. De ontknoping is verrassend en overtuigend.
Over liefde, vriendschap en andere dode dingen is een meeslepende en mysterieuze young adult-roman, waarin de vriendschap binnen een hechte vriendengroep zwaar op de proef wordt gesteld na de dood van Lucas. De lezer belandt in een web van geheimen en leugens, op zoek naar de waarheid.