Als u eens wist hoeveel geld ik daardoor in weddenschappen ben verloren!’
Publius Aurelius Statius is niet alleen een senator, maar ook een speurneus die graag raadsels oplost. Hij houdt niet van bloedvergieten en mijdt het liefst het Colosseum. Eens in de zoveel tijd moet hij toch op de tribunes plaatsnemen, omdat anders zijn plek (gereserveerd voor hem als senator) opvallend leeg blijft. Precies wanneer Publius Aurelius de spelen wél bijwoont, sterft de populaire gladiator plotseling midden in de arena. Keizer Claudius vraagt hem persoonlijk om uit te zoeken wie de moordenaar is.
‘Zij die gaan sterven’ heeft een heerlijk rustige sfeer waarin Publius Aurelius – onder enige keizerlijke tijdsdruk – speurt naar de moordenaar. Af en toe neemt de spanning iets toe en naar het einde behoorlijk wat meer. Bij elkaar genomen is dit een fijne cosy crime waar je binnen no time doorheen vliegt, maar dan met een originele setting: het oude Rome.
Het is zo beeldend geschreven dat je het oude Rome echt voor je ziet. Danila Comastri Montanari heeft het moordmysterie kunstig in de setting verweven en daarbij goed gekeken naar kennis en kunde in de Romeinse Oudheid. Ben je fan van cosy crime en wil je een andere setting dan wat je gewend bent? Dan moet je zeker dit boek (of eigenlijk de hele serie) oppakken.
Frederique vond ‘Zij die gaan sterven’ van Danila Comastri Montanari net zo’n feest om te lezen als het eerste deel (‘Hier waak ik’) en is officieel fan.