Het krabbenschip is een boek dat decennia na publicatie nog steeds pijnlijk relevant is in het heden.

BoekieWoogie 02 augustus 2025
‘Het krabbenschip’ van Takiji Kobayashi is een boek dat indruk maakt. In deze vertaling door Luk Van Haute is het als lezer meteen duidelijk waarom dit in Japan een lang verboden boek was: de werkers komen in opstand tegen het kapitalisme.

De groepen vissers en werkers vormen samen de hoofdpersoon en hoewel ze niet allemaal bij naam worden genoemd, zijn ze wel allemaal uniek. Ze leven en werken onder erbarmelijke omstandigheden op het krabbenschip en worden steeds bozer over hun uitzichtloze situatie. De opzichter is alleen gericht op winst en vind een mensenleven minder waard dan het materieel waarmee ze vissen.

Je hebt als lezer constant het gevoel dat er iets staat te gebeuren en bij elke gebeurtenis denk je: nu begint het, nu komen ze in opstand. Takiji Kobayashi weet deze spanning door het boek heen goed op te bouwen en zet met rauw taalgebruik de slechte situatie neer. Wanneer je er eenmaal in zit is het echt onmogelijk weg te leggen.

‘Het krabbenschip’ is een amper verhulde aanklacht tegen het kapitalisme en een echte aanrader als je geïnteresseerd bent in communistische literatuur. Frederique vond dit een boek in de categorie ‘hier zou ik een essay over kunnen schrijven’ en vindt het boek zoveel decennia later nog steeds enorm relevant.

Wil je meer weten over ‘Het krabbenschip’ en wat Frederique er verder van vond? Lees dan de recensie op onze site!

Meer recensies van BoekieWoogie