Dit is een boek dat mij nog zeker lang bij blijft.

Omschrijving:

Niemand verlaat Auschwitz levend. Mala, gevangene 19880, begreep dat op het moment dat ze de trein uit stapte, de diepte van de hel in. Als tolk voor de ss heeft ze een iets hogere status dan de andere gevangen, een positie die ze gebruikt om zoveel mogelijk levens te redden.

Edward, gevangene 531, is een kampveteraan en een politiek gevangene. Hoewel hij eruitziet als alle anderen, met een geschoren hoofd en een gestreept uniform, is hij een vechter in het ondergrondse verzet. En hij heeft een ontsnappingsplan. Edward laat Mala in het onmogelijke geloven, en dus doen ze elkaar een belofte. Ze zullen samen ontsnappen – of samen sterven.

Mijn recensie:

De voorkant alleen al vind ik zo speciaal en bijzonder. Je ziet Mala (de vrouw die uit Auschwitz ontsnapte) in het concentratiekamp Auschwitz.

Het verhaal gaat over Mala en Edward die elkaar ontmoeten in Auschwitz. Naarmate de oorlog verder gaat ontstaat er een bijzondere band tussen Mala en Edward. Ze worden uiteindelijk verliefd. Samen maken ze het plan om uit Auschwitz te ontsnappen.

Ik vind het boek/verhaal erg indrukwekkend vooral omdat er verhalen verteld worden die je als buitenstaander en derde generatie naar de oorlog niet kunt beseffen.
Uiteraard weet je de heftige verhalen en blijven wij deze altijd herdenken en navertellen maar er zijn ook situaties die wij niet weten of kennen. In dit boek wordt dit zeker verteld en dit vind ik ook wel goed. Je ziet een andere kant van een oorlog die wij niet weten.

Het bijzonderste vind ik nog wel dat dit verhaal waargebeurd is. Ze ontsnapten, maar hoe het afloopt had ik totaal niet verwacht. Ook al ontsnap je of overleef je de oorlog, je vergeet het nooit meer.
Het is een trauma voor altijd.
Maar één ding besef ik wel: in oorlogstijd kan en mag er ook een liefdesrelatie ontstaan. Dit is zo mooi en bijzonder.

De verhalenlijn is zeer goed volgbaar, de hoofdstukken zijn afwisselend (lang en kort) en het lettertype is perfect.

Het is een verhaal waar je niet had verwacht dat het zo zou aflopen!

Dit is een boek dat mij nog zeker lang bij blijft.

Ik geef dit boek 5 boeksterren!

Schrijfster: Ellie Midwood
Uitgeverij: Boekerij