Wereldvrouw

De ballerina van Auschwitz- Edith Eger

Omschrijving:

Het persoonlijke oorlogsverhaal van Edith Eger uit de internationale bestseller De keuze
Edie is een getalenteerde danser en turner, en traint voor de Olympische Spelen. Ze worstelt om haar plek te vinden in een familie die haar vertelt dat ze misschien slim is, maar nooit mooi zal zijn. Net als Edie op haar zestiende voor het eerst verliefd is geworden, wordt ze met haar Joodse familie op een trein naar Auschwitz gezet. Het leven in het concentratiekamp is afschuwelijk, maar door de honger en ondenkbare gruwelen heen, houden dromen over haar vriendje Edie op de been. Tegen alle verwachtingen in overleven Edie en haar zus Magda het, al zijn ze nog maar nauwelijks in leven als het kamp eindelijk wordt bevrijd.
Mijn recensie:
De voorkant laat Auschwitz zien en de ballerina van hoofdpersonage Edith Eger.
Het verhaal gaat over het begin van de oorlog, hoe Edith met haar familie het onmogelijk wordt gemaakt om in Duitsland als Joodse familie te leven. Edith is een zeer goede ballerina maar mag door de oorlog niet meedoen aan de Olympische Spelen, dit is het begin van de oorlog en alle beperkingen. Ook lees je hoe ze verliefd wordt en hoe dit zich ontwikkeld, op het laatste lees je ook of haar toenmalige vriend het heeft overleefd, want ze weer dat hij ook naar een concentratiekamp is geweest. Naarmate het verhaal vordert wordt Edith samen met haar familie opgepakt en gedeporteerd naar Auschwitz. Hier leven ze in erbarmelijke omstandigheden.
Ik ken Edith Eger van haar eerdere boek De keuze, Edith schrijft op een mooie manier haar verhaal van de oorlog maar ook over haar leven en carrière als psycholoog. Je blijft je verbazen dat ze ondanks de oorlog zo positief is en dit laat ze ook in het boek de keuze duidelijk zichtbaar leesbaar zien.
Ze is een voorbeeld voor iedereen en vooral een krachtig persoon. Een persoon die zoveel heeft meegemaakt en ondanks alle ellende en discriminatie de oorlog heeft overleeft en veel ellende en erbarmelijke omstandigheden heeft gezien en meegemaakt. Wat een wereldvrouw!
De verhaallijn is duidelijk, het lettertype is fijn om door te lezen en de hoofdstukken zijn afwisselend lang en kort. Het is een boek dat je wilt en blijft lezen. Zeker een aanrader!
Ik geef dit boek 5 boeksterren!
Schrijfster: Edith Eger
Uitgeverij: Lev.