Fantastisch verhaal
“Een overleden mens is niet dood, maar verhuisd. Verhuisd van de wereld naar de harten van de mensen die van hem houden”
Ik kreeg een bericht van Janneke met de vraag of ik eventueel haar boek zou willen lezen. Het boek is een Young Adult adventsroman, dit is een primeur in Nederland. Ik had eerlijk gezegd ook nog niet eerder hiervan gehoord dus het wakkerde mijn nieuwsgierigheid wel aan, ik heb er dus niet lang over hoeven nadenken en gelijk JA gezegd.
Het verhaal gaat over de 16-jarige Emma en haar opa Morris. Zij hadden altijd een hechte band. Wanneer haar ouders weer eens ruzie maakten, vluchtte Emma vaak naar het atelier van haar opa. Daar voerden ze lange gesprekken, want ze was enig kind en voelde zich bij hem altijd begrepen. Haar opa was een bekend en geliefd kunstenaar.
Na zijn overlijden voelt Emma een groot gemis, tot er op een dag een man aan de deur staat, Sybrand Zwaga, een vriend van haar opa. Hij laat een houten doos achter, een laatste cadeau van haar opa. In de doos zit een handgemaakte adventskalender met 24 vakjes die ze vanaf 1 december elke dag mag openen. In een brief schrijft haar opa dat ze aan hem moet denken bij elk vakje, en dat ze zich moet laten verrassen. Misschien zal ze raadsels oplossen of dingen ontdekken die ze nooit had durven dromen.
Naast school en haar bijbaan bij koffiebar De Troubadour is Emma ook druk bezig met Green Rebels, een organisatie waarmee ze zich inzet voor het klimaat. De opdrachten van haar opa komen er dus nog bovenop. Toch besluit ze ermee aan de slag te gaan. Zal Emma in die 24 dagen iets ontdekken wat haar kijk op het leven verandert en haar helpt om op een mooie manier afscheid te nemen van haar opa?
Wat een prachtig en indrukwekkend verhaal. Ik vond dit echt een pareltje, met een bijzondere ontdekkingsreis die Emma heeft mogen maken. Door de kalender kreeg ze als het ware een extra maand met haar opa, waardoor hij er heel december nog bij was. De opdrachten van haar opa gaven het verhaal iets magisch, bijna alsof hij nog steeds aanwezig was. Er kwamen ook zulke mooie wijsheden in het boek naar voren. Daarnaast zat er een prachtige boodschap in over hoe je goed afscheid kunt nemen en wat je meegeeft aan de mensen die achterblijven.
De combinatie van verdriet, hoop en de kleine dagelijkse verrassingen maakte dit boek heel bijzonder om te lezen. Emma was een heel fijn en realistisch personage waar je echt met haar meeleeft. Het einde gaf me een warm gevoel en kippenvel, alsof alles op een liefdevolle manier werd afgerond en op zijn plek viel. Als je op zoek bent naar een mooi, ontroerend en liefdevol verhaal, dan is dit boek echt iets voor jou.