Huisje in mijn hart

Bookstagram_byilse 05 januari 2026
Huisje in mijn hart is een pedagogisch kinderboek over de verschillende woonvormen die er bestaan. Elke woonvorm wordt beschreven door middel van een mooi verhaal waarbij uitgelegd wordt wat het precies inhoudt. Het boek bestaat uit 8 hoofdstukken en kan helpen om te praten over je thuis voelen en normaal willen zijn. Iedereen is een beetje anders en dat is juist helemaal normaal. Met dit boek wordt een ingewikkeld onderwerp zoals pleegzorg voor jonge kinderen begrijpelijk en bespreekbaar gemaakt. Elk hoofdstuk bevat korte verhaaltjes waarin verschillende gezinsvormen worden besproken.

Uiteindelijk is het overal wel een beetje anders en dat is helemaal niet gek. Wat echt telt is dat een kind zich ergens thuis kan voelen en de liefde en zorg krijgt die het nodig heeft. Waar je woont maakt niks uit, het zegt niks over een kind. Je kunt er als kind niet voor kiezen hoe je gezin is, maar je kunt nog steeds heel erg gelukkig zijn als je een mooie basis hebt.

Ik vind dat het op een mooie kinderlijke manier is omschreven en ik kan me voorstellen dat kinderen die in deze situatie zitten hier veel vragen over hebben. Dit boek biedt dan veel steun en die vragen worden beantwoord. Ook voor kinderen die bij beide ouders wonen kan dit leerzaam zijn, zodat ze weten dat het overal anders kan zijn en dat kinderen op verschillende manieren opgevoed worden.
Dit boek is dan ook geschikt voor pleegouders, (pleeg)kinderen en kan als lesmateriaal in de klas gebruikt worden.

Zelf ben ik alleenstaande moeder en bied dus ook niet het standaard gezin voor mijn zoon. Wat voor mij het belangrijkste is, is dat hij gelukkig is en dat hij de liefde, zorg en aandacht krijgt die voor hem nodig is, dat ik er altijd voor hem ben en dat hij weet dat hij een thuis heeft, een veilige plek. Lyona heeft laten zien dat ze gevoel legt in haar boeken en dat ze weet wat er nodig is om mensen handvaten te geven in het dagelijkse leven. Het is een prachtig boek geworden met hele mooie illustraties. Ik hoop in de toekomst meer van haar te gaan lezen.

Meer recensies van Bookstagram_byilse