Mooi verhaal

Brigitte 04 oktober 2020
Gelezen voor
“In de boekenkast “

Recensie Ava en het gesponnen poezenweb door Brigitte Audiens:

Dit is een mooi verhaal over het meisje Ava dat samen met haar broertje Leo en haar ouders in een klein dorp woont. Ava houdt heel veel van katten. Het liefst van al zou ze thuis graag een poes voor zichzelf hebben. Maar haar ouders staan dit niet toe. Haar moeder heeft een heel drukke baan en zegt dat ze allergisch is voor katten.

Op een morgen fietsen Ava en Leo naar school en moeten ze plots stoppen, omdat er een rode poes op het fietspad zit. Ava denkt dat ze gewond is aan haar pootje en Leo belt de dierenambulance op. Ze komen er direct aan en nemen de poes onmiddellijk mee voor verzorging. Ava vraagt of ze na schooltijd mag komen kijken hoe het met haar gaat. Natuurlijk kan dat. De verzorgers brengen de kat naar het dierenasiel in de buurt. Als ze genezen is, zal ze daar verblijven tot haar baasje gevonden is.

Ava brengt haar broertje naar school en gaat zelf ook naar haar klas. Ze heeft het moeilijk om haar aandacht bij de lessen te houden. Ze denkt de hele tijd aan de rode poes. Plots denkt ze Scratch. Dat is een mooie naam. Ik ga hem voorlopig Scratch noemen. Uiteraard doet Ava haar uiterste best om haar ouders te overtuigen om Scratch bij hen te laten wonen, maar het lukt haar niet.

Als ze bij het asiel aankomt, is Scratch nog niet terug van de dierenarts. Ze kan haar nog niet zien en de helpster aan de balie zegt dat ze woensdag mag terugkomen. Als ze wil, mag ze dan ook komen voorlezen in de kattenverblijven. Daar is Ava wel voor te vinden. En ze fietst opnieuw naar huis. Ze zegt nog niets tegen haar ouders, maar vraagt of ze de oude laptop mag gebruiken. Dat is geen probleem. Ava zoekt oude kattenfilmpjes op en muziek die ze wil afspelen woensdag in het asiel.

Vol goede moed gaat ze woensdagmiddag naar de poezen om voor te lezen. Ze nestelt zich in de kussens en heeft het helemaal naar haar zin. Tot haar grote opluchting is Scratch er ook, samen met nog andere poezen, Lola, Arthur, Frommel en Dommel ... het zijn heel slimme en bijzondere dieren. Ze praten katisch en kunnen met de computer werken. Maar dat weet Ava natuurlijk nog niet.

Ava voelt aan dat er zaken niet kloppen in het asiel en wil dit verder uitzoeken. Hierdoor wordt het verhaal spannend en moet ze heel voorzichtig te werk gaan. Maar ze krijgt nog hulp uit onverwachte hoek.

Marieke Poelmann schrijft op een vlotte en makkelijke manier, zodat haar lezertjes alles goed kunnen begrijpen. De tekst wordt regelmatig onderbroken door mooie tekeningen die gemaakt zijn door illustratrice Sophie Pluim. De hardcover is eveneens heel mooi ontworpen in blauw met een tekening van Scratch en op de binnenkant van de kaft kun je heel veel kattenpootjes terugvinden van de verschillende poezen die je daar getekend ziet. Heel schattig.

Ava en het gesponnen poezenweb wordt afwisselend verteld vanuit Ava en Scratch. Zo heb je twee verschillende gezichtspunten.

De auteur beschrijft de werking van een dierenasiel tijdens dit verhaal, zodat dit actuele thema heel duidelijk wordt. Op deze manier leer je nog iets bij tijdens het lezen van een prachtig verhaal. Marieke Poelmann gebruikt ontroerende onderwerpen, trieste gebeurtenissen, maar eveneens grappige en leuke momenten. Het gezinsleven van de ouders van Ava en Leo wordt ook besproken. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Ava maakt ook fouten en wordt hierop gewezen. De schrijfster heeft dit alles in een heel leuk boek gegoten, waar alle kinderen van kunnen genieten.

Vooral diegenen die veel van poezen houden, zullen hun hartje kunnen ophalen.

Dit boek is voor mij 4* waard.

Meer recensies van Brigitte