Fantasy met interessant magiesysteem
Ik had al eens Tschai van Jack Vance gelezen (en vond die toen erg goed), maar dat is een dikke roman, toch heel wat anders dan dit boekje dat het midden houdt tussen een verhalenbundel een een novelle. De verhalen spelen zich af in de zéér verre toekomst - het moment waarop de aarde bijna vergaat (en iedereen weet dat ook). Aan de oppervlakte is die wereld er een van high fantasy, al schemert dus door dat Aarde al vele futuristische beschavingen heeft gekend, waarbij ook magie en demonen op aarde zijn gekomen en/of zijn uitgevonden. Leuk is ook dat het een feest van herkenning is voor (A)D&D-spelers - niet gek, want een deel van het systeem en de campaigns is gebaseerd op dit boek, met name de werking van magie.
De meeste verhalen zijn echter te kort om een zo groot thema als een geheel vreemde 'deeptime'-aarde goed te doen uitkomen. De verhalen haken op elkaar in, omdat verschillende personages en plaatsen e.d. in meerdere verhalen voorkomen. Het vreemde in The dying earth deed me soms denken aan de mythische werelden en goden van Lord Dunsany (ook het feit dat bijna niemand echt aardig is en zelfs de protagonisten minder fijne wezens zijn).
Van de zes verhalen, vond ik er één echt goed: Ulan Dhor. Hier herken ik de Jack Vance van Tschai die op originele en filosofische wijze experimenteert met mogelijke en voor ons vreemde vormen van samenlevingen. Het is ook het meest grootse verhaal dat goed het thema van het boek behandelt.