Begint met mooie sfeer, daarna vooral actie

Dolf Wagenaar 03 juli 2025
Ik had eerder al andere boeken van Olde Heuvelt gelezen, waaronder Hex ('Robert Grim #1'). Er wordt in Orakel lichtjes verwezen naar dat verhaal, maar het is prima los van Hex te lezen - al is het allerlaatste subhoofdstukje begrijpelijker/leuker als je Hex al kent.
Bij Hex stoorde ik me wat meer aan de schrijfstijl (m.n. de dialogen) dan bij deze roman, maar dat kan ook te maken hebben met hogere en lagere verwachtingen. Zoals Johan Klein Haneveld al zegt in zijn recensie: Olde Heuvelt is vooral erg goed in het scheppen van (kosmische horror)sfeer, met name in het begin van zijn boeken. In de tweede helft neemt actie het steeds meer over, wat wel spanning geeft, maar wat soms wat ten koste gaat van de sfeer. En net als Klein Haneveld vond ik ook bepaalde zaken wat onduidelijk (m.n. het gestrande schip).
Zelf ben ik niet zo van verhalen waarbij (geheime) overheden en de bijbehorende intriges een grote rol spelen, al was dat in deze roman wel realistischerwijze een logische keus.
De invloed van Stephen King op Olde Heuvelt is duidelijk in zijn boeken. En hoewel King ook enigszins beïnvloed werd door de weird fiction van Lovecraft, is dat een stuk duidelijker bij Olde Heuvelt. Daardoor leest het wat als een Lovecraft-infused Stephen King.
Wellicht ben ik wat kritisch, deels omdat ik ook een voorliefde heb voor oudere klassiekers en oudere weird-fiction of puurdere new weird, maar heb je zin in een prima en spannend horrorboek, dan is Orakel een goede keus. Daarom toch nog 4 sterren.

Meer recensies van Dolf Wagenaar