Zonnesteek

Suzanne Vermeer is een auteur die bekend staat om haar vakantie-thrillers. Door de jaren heen heeft ze er tientallen geschreven en ik denk dat wij, Veronique en ik, ze ook bijna allemaal gelezen hebben. Nu heeft Vermeer een uitstapje gemaakt en haar eerste jeugdthriller geschreven. Ik was erg benieuwd hoe dit uit zou pakken.

Naomi gaat, samen met haar vriendinnen Jasmijn en Loïs, op examenreis naar de Portugese badplaats Albufeira. Al snel na aankomst ontmoeten de meiden een groep Nederlandse jongens die ook even een weekje er tussenuit zijn. Er is meteen een klik en de vakantie kan nu al eigenlijk niet meer stuk. Of toch?

Waneer de groep lucht krijgt van een heuse challenge die op Tiktok rond gaat, besluiten ze om ook mee te doen, maar of dit nu zo'n goed idee was? Het begint heel onschuldig maar telkens worden de opdrachten heftiger.
Wat de meest fantastische vakantie moest worden, eindigt in een nachtmerrie als één van de meiden, na een avondje stappen, vermist raakt. Waar is ze gebleven? En heeft dit iets met die bizarre TikTok-challenge te maken? Of is er iets anders aan de hand?

Het is tegenwoordig een hype dat veel thrillerauteurs, naast thrillers voor volwassenen, ook jeugdthrillers gaan schrijven. Bij sommige auteurs komt dit niet zo goed uit de verf, maar bij Suzanne Vermeer pakt dit verrassend goed uit.

Vermeer heeft met 'Zonnesteek' een spannend jeugdverhaal geschreven met actuele onderwerpen. Naast stappen, feesten en lekker aan het zwembad liggen, is er ook plek voor bijvoorbeeld fatbikes en het social media platform Tiktok. Dit zijn natuurlijk onderwerpen die de huidige jeugd aanspreken. Ook weet Vermeer belangrijke onderwerpen aan te stippen zoals dat je niet alles moet doen en geloven wat er op social media te lezen is. Iets wat de jeugd van tegenwoordig snel overneemt want, wat op social media staat is, in de ogen van veel jongeren, waar.

'Zonnesteek' is niet alleen een verhaal voor jongeren, maar ook zeker voor ouderen. Zelf tik ik bijna de veertig aan en ook ik heb het verhaal met enorm veel plezier gelezen. Doordat het verhaal niet echt dik is (136 pagina's), de hoofdstukken kort zijn en de spanning vrijwel het hele verhaal aanwezig is, had ik het boek in een paar uurtjes uit.

Het fijne is dat wij ons ambassadeur mogen noemen van de Thrillseeker-reeks en dat wij de volgende delen ook gaan lezen én recenseren. We zijn benieuwd welke boeken er volgen, want 'Zonnesteek' belooft, net zoals 'Speler 13' van Maren Stoffels, erg veel goeds voor de toekomst.

Dit recensie-exemplaar ontvingen wij van Leopold Boeken. Dit beïnvloedt onze mening niet.

Meer recensies van Bryan van De Koukleumpjes