Een betoverende reis

Charcoziness 06 januari 2026
4.75 ☆

"De ochtend gloort, de sneeuw dwarrelt, het haardvuur knispert, en ik verkeer in het gezelschap van een vriend."

Wauw, dit is zonder twijfel één van de leukste graphic novels die ik tot nu toe gelezen heb. The Mythmakers combineert op indrukwekkende wijze non-fictie met fantasie-elementen en neemt je mee op een leerzaam avontuur... De thee is gereed en meneer leeuw en de tovenaar zitten al op wacht. Dus waar wacht je nog op!?

Mijn aandacht werd meteen getrokken door de prachtige illustraties, allemaal met de hand gemaakt. Ze zijn zo knus en gedetailleerd en zorgen voor een warm en magisch gevoel. Soms gebeurde er zoveel op één pagina, dat ik bij later terugbladeren weer nieuwe dingen ontdekte. Het is een biografie over de vriendschap tussen C.S. Lewis en J.R.R. Tolkien, maar bevat daarnaast ook de stripboekachtige avonturen van meneer leeuw en de tovenaar. Ze nemen je mee op een reis waarin je alles ontdekt over o.a. sprookjes, volksverhalen en legendes. Ontzettend leerzaam en interactief. Het boek richt zich namelijk echt tot de lezer en je hebt ook nog eens de keuze om tussen de hoofdstukken door te bladeren naar magische portalen waarin je o.a. leert over de oorsprong van mythologie en sprookjes.

Het meest genoot ik van de beschrijvingen over de wonderlijke vriendschap tussen Tolkien en Lewis en de manier waarop hun gedeelde liefde voor Noorse mythologie en het schrijven en vertellen van verhalen hen kracht bood tijdens de zwaarste periodes. Een vriendschap die ontstond tijdens een bijzondere ontmoeting op de universiteit van Oxford in 1929, en zowel pieken als dalen heeft gekend. Ik vond het heel interessant om te lezen over hun jeugd, de bijeenkomsten van The Inklings, de verschrikkelijke ervaringen in de loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog, en de dreiging van en de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Ik heb zoveel nieuwe dingen geleerd, bijvoorbeeld over de liefdevolle daden van C.S. Lewis tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn liefdadigheidsfonds. Echt bewonderenswaardig. Het einde maakte me zelfs een beetje emotioneel.

Al met al heeft dit boek mij er echt toe aangezet om naast de films ook de boeken van J.R.R. Tolkien en C.S. Lewis te lezen. Een absolute must voor de fans!

Meer recensies van Charcoziness