Spannend en meeslepend

Charcoziness 28 januari 2026
4.5 ☆

Als lsthrillers-ambassadeur las ik deze maand 'De laatste ochtend' van Samuel Bjørk: een geslaagde eerste kennismaking met het genre Scandinavische thrillers.

'De laatste ochtend' is het zesde deel in de Munch & Krüger-serie. Dit was het eerste boek dat ik las, maar ik had geen moment het gevoel dat ik achtergrondinformatie miste. Het verhaal is dus prima los te lezen. Om precies 9.07 uur laat een vrouw een bomvest ontploffen in de metro van Oslo. Terwijl de stad in angst verkeert, moeten rechercheurs Holger Munch en Mia Krüger de dader zien te vinden. De klok tikt genadeloos door: binnen 24 uur zal er opnieuw een bom afgaan.

In het begin was ik een beetje overweldigd door de dikte van het boek, maar zodra ik begon met lezen merkte ik daar niets meer van. De schrijfstijl van Bjørk is zo levendig en gedetailleerd dat het voelt alsof de personages levensecht zijn en de gebeurtenissen zich echt afspelen. Al bij de eerste aanslag zat ik op het puntje van mijn stoel en kon ik het boek niet meer wegleggen. De korte hoofdstukken hielpen hier enorm bij.

De personages worden goed uitgediept, waardoor het middenstuk soms wat langdradig kan aanvoelen. Zelf stoorde ik me hier niet aan, omdat het juist bijdroeg aan de geloofwaardigheid van het verhaal. De dader laat bij ieder slachtoffer aanwijzingen achter en ik vond het leuk om samen met Mia mee te puzzelen. Tot het allerlaatst had ik geen idee wie de dader kon zijn en de ontknoping kwam dan ook als een complete verrassing. Zo goed doordacht en gelaagd, echt chapeau voor de auteur.

De enige minpuntjes waren dat het verhaal soms wat van de hak op de tak springt en dat ik het ongeloofwaardig vond dat juist Mia alle verbanden legt en de zaak vrijwel in haar eentje oplost. Ze is tenslotte pas 21 en net afgestudeerd aan de politieacademie. Van een doorgewinterde rechercheur als Holger Munch had ik verwacht dat hij hierin een grotere bijdrage zou leveren. Dit is dan ook de reden dat ik het boek geen 5 sterren geef.

Meer recensies van Charcoziness