Positieve kennismaking met de Åremoorden-serie
4.25 ☆
Verborgen in het verleden is de tweede Scandinavische thriller die ik mag recenseren als ambassadeur van @lsthrillers. Een genre dat ik zelf niet zo snel had opgepakt, maar dat mij opnieuw enorm positief heeft verrast. Sterker nog: Scandinavische thrillers zijn hard op weg om één van mijn favoriete subgenres te worden. Benieuwd waarom? Lees snel verder.
Dit boek is het derde deel in de Åremoorden-serie. De eerste twee delen heb ik (nog) niet gelezen, maar dat bleek geen enkel probleem. De personages worden goed geïntroduceerd en er is voldoende achtergrondinformatie om het verhaal volledig te kunnen volgen.
Wat mij direct wist te grijpen, was de sfeervolle setting van het skioord Åre in Zweden. Een uitgestrekt, ijskoud en onheilspellend sneeuwlandschap vormt wat mij betreft de perfecte achtergrond voor een thriller. Daarnaast opent het verhaal meteen sterk met de brute moord op de succesvolle zakenvrouw Charlotte Wretland, die dood wordt aangetroffen in haar hotelsuite.
De korte hoofdstukken en de afwisseling tussen verleden en heden zorgen voor een hoog tempo. Door de opbouwende spanning wilde ik continu “nog één hoofdstuk” lezen, met als gevolg dat ik door het boek heen vloog.
Het verhaal voelde heel realistisch aan door de setting en de aandacht voor Daniel en Hanna, de politieagenten die onderzoek doen naar de moord op Charlotte Wretland. Beiden dragen hun eigen persoonlijke bagage met zich mee, wat hen extra gelaagd maakt. Het politieonderzoek komt geloofwaardig over dankzij de uitleg van onderzoeksmethoden en de interessante termen die worden gebruikt. Dat de auteur voor dit boek is bijgestaan door mensen uit de politiewereld, zoals een hoofd Zware Misdrijven, is duidelijk merkbaar.
De walgelijke gebeurtenis uit het verleden heeft mij diep geraakt. In het begin zag ik de verbanden nog niet, maar op een gegeven moment werd het duidelijk hoe verleden en heden met elkaar verweven zijn, en dat werd op indrukwekkende wijze neergezet. Daarnaast was ik enorm onder de indruk van Hanna. Wat een ongelofelijk krachtige en sterke vrouw! Ik heb ontzettend veel respect voor haar, niet alleen voor hoe goed ze haar werk doet, maar ook voor hoe ze omgaat met wat ze in het verleden heeft meegemaakt. Het is heel bijzonder om te zien hoe zij de nare ervaring uit haar verleden inzet in haar werk. En dan het einde… zenuwslopend! De laatste hoofdstukken las ik letterlijk op het puntje van mijn stoel. Ik heb enorm genoten van dit boek en ben nu extra nieuwsgierig naar de andere delen in deze serie.
Fun fact: Deze serie is verfilmd en is te zien op Netflix als Åremorden.
Fun fact: Deze serie is verfilmd en is te zien op Netflix als Åremorden.