Een must read voor iedereen die een smartphone heeft
4.5 ☆
"Gebruik technologie als een hulpmiddel, maar laat je niet gebruiken door technologie."
The Amazing Generation is verpakt in een vrolijk en kleurrijk jasje, maar bevat een krachtige en serieuze boodschap: "Vul je leven met echte vrijheid, vriendschap en plezier." Jongeren tegenwoordig brengen vele uren per dag op hun smartphone door, waardoor ze zich vaak eenzaam voelen en een grotere kans hebben op angstklachten en depressie. De tijd die ze normaal zouden besteden aan plezier maken met hun vrienden, brengen ze al scrollend door. Dit heeft impact op hun nog ontwikkelende brein en ze lopen waardevolle herinneringen voor later mis. Shocking toch!?
Het boek richt zich op kinderen vanaf 9 jaar, vaak de leeftijd waarop ze hun eerste smartphone krijgen (fun fact: 19 jaar geleden kreeg ik, toen ik 9 werd, mijn eerste telefoon; een roze klaptelefoontje van Motorola waarmee je alleen kon bellen en sms'en). En ook al behoor ik niet tot deze doelgroep, was dit boek ook voor mij heel leerzaam en een echte eyeopener. Wat mij betreft moet eigenlijk iedereen die een smartphone heeft en social media gebruikt dit boek lezen!!
Het boek bestaat uit een graphic novel en een informatief gedeelte. De graphic novel laat op speelse wijze het verschil zien tussen jongeren die zich wel en niet door een smartphone laten leiden. Het informatieve gedeelte wordt op een aantrekkelijke wijze gepresenteerd: denk aan post-its, grafieken, diagrammen en leuke plaatjes. Daarnaast komen er ook nog eens echte jongeren aan het woord, ‘de rebellen’, die er bewust voor hebben gekozen om meer tijd in het echte leven door te brengen of zelfs helemaal geen smartphone of social media meer te gebruiken.
Ik vond de informatie in dit boek heel confronterend: over hoe de techbedrijven je brein hacken en herprogrammeren en deze apps zo verslavend mogelijk maken. Gelukkig bevat dit boek ook praktische handvatten die meteen toepasbaar zijn. Het boek heeft voor mij in ieder geval diepe conversaties met mijn naasten op gang gebracht en ik probeer zelf ook mijn schermtijd te minderen (al is dat nog best een uitdaging).