Een heerlijk verhaal voor liefhebbers van kaas en winterse feelgood
4.5 ☆
Say Cheese is als een warme kaasfondue op een koude winterdag: hartverwarmend en heerlijk om in weg te smelten!
Dit boek: wauw! Say Cheese valt ongetwijfeld tot één van de leukste feelgoods die ik tot nu toe gelezen heb. Het bevat alles waar ik van hou: romantiek, humor, diepgang, een hechte dorpsgemeenschap, de charme van het Engelse platteland, sfeervolle winterse beschrijvingen en een superlief schaapje genaamd Millie!
Ik werd meteen verliefd op de schrijfstijl van Elli van Boxem: die is vlot, toegankelijk en gevat. Daarnaast ontbrak het ook niet aan humor. Ik zat tijdens het lezen meerdere keren hardop te lachen, precies wat ik graag wil bij het lezen van een feelgood. Een voorbeeld hiervan: "Luke trakteert Anna op zijn deels-tandpastareclame-deels-Jess-uit-de-Gilmore-Girls-glimlach", heerlijk toch?
Wat ik ook zo fijn vond aan dit boek, is de balans tussen humor en diepgang. Soms ervaar ik bij een feelgood dat het nogal oppervlakkig blijft, maar dat is bij Say Cheese totaal niet het geval. Het bevat dagboekfragmenten en brieven van de vorige eigenaar van de kaaswinkel. Ik wil niet te veel verklappen, maar wat zij heeft meegemaakt is hartverscheurend. Het hoofdpersonage, Anna, heeft te maken gehad met een pijnlijke relatiebreuk en daaruit voortvloeiend een heftige depressie. De auteur heeft de persoonlijke ontwikkeling van Anna prachtig neergezet. Het laat zien hoe ze na een zwarte periode opnieuw een plek in haar leven weet te vinden, hoe ze haar leven opnieuw opbouwt en hoe de warme dorpsgemeenschap hier een rol in speelt.
Het boek zit vol fijne bijpersonages zoals Jack, Luke, Lorna en Josie. Ik kreeg helemaal een knus en warm gevoel van de manier waarop de inwoners van Blishworth elkaar steunden en van de sfeervolle beschrijvingen van het dorpsplein. Ik had bijna het gevoel alsof ik zelf op het Novemberfeest was en de heerlijke baksels van Anna uit de AGA kon ruiken. Oh, en niet geheel onbelangrijk: ik vind de muizenbeeldjes wel heel leuk.