Prachtig verhaal vol wintermagie, tweede kansen en gelukskoekjeswijsheden

Charcoziness 20 november 2025
4.5☆

"Je bent nooit te oud om een andere weg in te slaan."

Winterplein is een prachtig verhaal vol wintermagie, tweede kansen en gelukskoekjeswijsheden. Een must voor op je winter TBR!

Ik weet niet hoe Sandra het doet, maar Winterplein vond ik nóg leuker dan Oktoberlaan! Waar ik me in dat boek nogal irriteerde aan Lotta, kreeg ik in Winterplein meteen een ander beeld van haar. Want zoals Sandra zo mooi in het nawoord omschrijft: "Er bestaat altijd zoiets als een tweede kans."

Het verhaal begon meteen heel spannend, met een vooruitblik op één van mijn grootste nachtmerries: Lotta en haar collega Tom zitten vast in een achtbaan!! Dit deed me denken aan een keer dat ik met mijn vriend in De Bobslee in de Efteling stil kwam te staan. Gelukkig is dat lang niet zo eng als vastzitten in een achtbaan in het voorste wagonnetje, vlak voor de afdaling begint, brrr. Maar goed, Sandra had meteen mijn aandacht. Zou dit  iets te maken hebben met die dreigende sms'jes? Wat voor psychopaat zou dat zijn... ?

Vervolgens leer je via verschillende vertelperspectieven zowel Lotta als haar nieuwe collega's van het Winterplein kennen. Een sfeervol plein met onder andere chalets met winterse lekkernijen, knapperende kampvuren, een ijsbaan, een carrousel met kerstverlichting, Ollie de sneeuwpop en een heus Wonderchalet - heerlijk toch. Ik vond het zo fijn om te lezen over de dynamiek tussen de collega's, die allemaal in een andere fase van hun leven zitten, maar toch één ding gemeen hebben: ze zijn op zoek naar geluk en worstelen met dingen uit hun verleden. Denk aan: beledigingen, psychisch herstel na een traumatisch ongeluk en het gevoel dat je achterloopt ten opzichte van je leeftijdsgenoten. Dit gaf het verhaal echt diepgang. En last but not least: Tom. Echt, geloof me: iedereen heeft een Tom in zijn/haar leven nodig. Heerlijk hoe hij zo lekker zichzelf is in zijn strakke panterbroek en hoe hij wensen in vervulling kan laten gaan met zijn zelfgebakken gelukskoekjes - ongetwijfeld mijn favoriete personage!

Al met al heb ik ontzettend genoten van deze heerlijke mix van romantiek, spanning en hoop, gehuld in de betoverende setting van een winters attractiepark. Ik krijg door dit boek helemaal zin om een tripje naar de Winter Efteling te plannen. Oh, en Sandra, stiekem hoop ik dat er nog een verhaal komt met Brigitte of Layla in de hoofdrol!

Meer recensies van Charcoziness