Welk tijdperk zou jij kiezen?

Charcoziness 07 december 2025
4.5 ☆

"Het risico ligt niet altijd in het gaan, soms ligt het risico juist in het blijven en het missen van de reis."

In dit verhaal volg je Maggie, een tijdpendelaar die reist tussen drie verschillende periodes. In 1861 is ze de dochter van een senator en verzorgt ze gewonde soldaten tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. In 1941 werkt ze als verpleegster op een ziekenhuisschip dat koers zet naar Pearl Harbor. In 2001 is ze een geneeskundestudent die droomt van een carrière als chirurg. Op haar 21e verjaardag moet ze één leven kiezen en de andere twee voorgoed achter zich laten.

Wow, wat zat dit boek goed in elkaar! Ik vond het eerste deel in deze serie al heel leuk, maar dit tweede deel heeft mij echt helemaal van mijn sokken geblazen. Het was zo interessant en leerzaam om Maggie mee te maken gedurende haar drie verschillende levens. Het was bijzonder om zowel de contrasten als de overeenkomsten te ervaren tussen belangrijke gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis: de Eerste Slag bij Bull Run, de aanval op Pearl Harbor en 9/11. De auteur heeft voor dit boek weer heel veel historisch onderzoek verricht en dat blijft in dit verhaal zeker niet onopgemerkt. Het bevat veel historische details (zowel over de voorgenoemde gebeurtenissen als de vroege medische wetenschap) en er zijn veel echte mensen en plaatsen in verwerkt (als je dit boek leest, sla de historische aantekeningen dan zeker niet over: echt mega-interessant). Het heeft mij er zelfs toe aangezet om meer informatie te zoeken over de Amerikaanse burgeroorlog, een onderwerp waar ik tot nu toe weinig van wist. Echt chapeau voor de auteur voor hoe ze haar liefde voor geschiedenis in dit verhaal tot uiting heeft gebracht.

Een ander aspect waar ik enorm van genoten heb, was de zelfontdekkingsreis van Maggie: hoe ze langzaamaan ontdekte wie ze werkelijk was en wat haar doel was. De auteur heeft dit op een prachtige manier verwerkt, want wat zaten er veel inspirerende en hoopvolle quotes in dit boek. Het verhaal is zo gedetailleerd en beeldend geschreven dat het tot het einde spannend bleef om te ontdekken welk leven ze uiteindelijk zou kiezen. Ik kijk uit naar deel 3!

Meer recensies van Charcoziness

Claire’s nieuwe leven wankelt wanneer haar verleden zich opnieuw aandient, en de zoektocht naar haar verdwenen zusje onthult een waarheid die gevaarlijker is dan elke leugen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.