Ontroerende verhalen in een betoverende setting
"Een boek is een deur naar het onbekende; het heet iedereen die er binnenstapt van harte welkom en neemt hen mee naar allerlei verschillende tijden en plaatsen."
Healing fiction: een genre naar mijn hart. Ik hou van het langzame tempo, de aandacht voor het alledaagse, en de manier waarop het me telkens weer kalmeert en raakt.
De Cherry Blossom Bookshop bestaat uit vier afzonderlijke verhalen, die mij allemaal op hun eigen manier wisten te raken. In elk verhaal staat een ander personage centraal, maar één ding hebben ze gemeen: ze worstelen met rouw, verlies en onverwerkte emoties. Het tweede verhaal, over een gepensioneerde treinmachinist met dementie, ontroerde mij het meest. Ik kreeg er tranen van in mijn ogen.
De toon van het boek is zo warm, kalm en vriendelijk, dat het me helemaal betoverde. Ik kon het niet naast me neerleggen en las het in twee avonden uit. Ik vond het prachtig hoe in elk verhaal een boek werd verbonden met het levensverhaal van een personage, en hoe de auteur de kracht van woorden en menselijke verbeelding beschreef; het had bijna iets poëtisch en filosofisch. Wat het extra speciaal maakte, was de manier waarop Sakura en haar lapjeskat Kobako fungeerden als emotionele gidsen voor de bezoekers van de boekwinkel. De manier waarop ze hielpen bij het verwerken van emoties en steunden bij een nieuw begin, gaf het verhaal hoop en diepgang. En dan die plotwending aan het einde... wauw. Het was heel bijzonder hoe de schijnbaar losstaande verhalen samensmolten.
Al met al heb ik echt genoten van de betoverende setting, de ontroerende verhalen van de bezoekers en de warme, troostende sfeer die het verhaal met zich meebrengt.
De Cherry Blossom Bookshop doet qua concept deels denken aan 'Het restaurant van de herinneringen' en bevat de sprookjesachtige sfeer en het magisch realisme van 'De kat die een bibliotheek ging redden'.