Mysterieuze hotelmoord
Ik kreeg van @harpercollins_holland een prachtig boekenpakket opgestuurd en daarin zat onder andere ‘De moord in kamer 11’ van Matthew Blake. Zijn vorige thriller, ‘Anna O.’, vond ik enorm verrassend.
In deze nieuwe thriller leren we geheugenexpert Olivia Finn kennen. Ze wordt opgebeld door de politie in Parijs: haar grootmoeder Joséphine beweert dat ze aan het einde van WO II een moord pleegde. Olivia wil het afdoen als een verwarring van haar grootmoeder, die immers lijdt aan dementie. De archieven tonen echter aan dat er in kamer 11 werkelijk een moord plaatsvond destijds. Olivia en de politie willen de waarheid ontdekken: wat gebeurde er die fatale nacht in kamer 11? En hebben nieuwe sterfgevallen daarmee te maken?
Olivia’s drukke leven in Londen wordt op z’n kop gezet door het nieuws dat haar grootmoeder een moord begaan zou hebben. Bovendien zou ze destijds een andere identiteit aangenomen hebben. Wie is haar grootmoeder echt? Wat gebeurde er aan het einde van WO II? Het is logisch dat Olivia in shock is door het nieuws en dat haar gedachten in cirkels draaien, maar dat komt zo sterk naar voren in het boek dat het erg herhalend wordt.
Wat ik wél sterk vond aan het boek, is de afwisseling tussen het heden en het verleden. Je merkt dat je als lezer steeds dichter bij de waarheid komt, maar kan de puzzelstukjes nog net niet in elkaar passen. Ik vond de ontknoping verrassend. Deze zet de wereld van bepaalde personages compleet op z’n kop. Toch wordt de waarheid wel heel gemakkelijk als waarheid geaccepteerd. Dat vond ik iets te vlot gaan.
Samengevat: ik vond ‘Anna O.’ een veel sterkere thriller dan ‘De moord in kamer 11’ en zou dus eerder dat boek aanraden als je iets van Blake wil lezen.