Gekkenhuis

Chrissieleest Chrissieleest
6 mrt 2023

Een zeer uitgebreid onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van de ambulantisering in de GGZ. De auteurs verblijven gedurende twee jaar een aantal dagen per week in een instelling. Daar praten ze met cliënten, personeel en familieleden. Hun uitgangspunt is welke gevolgen de ambulantisering heeft voor bewoners, familie en personeel. Het is een mooi integer verslag. Van het ontstaan van instellingen in de 19e eeuw tot de ontmanteling in de jaren zestig van de vorige eeuw. En hoe het nu is. De vele golfbewegingen worden mooi beschreven.
Voor mij verrassend en ook fijn om te lezen, als gediagnosticeerd "gekkie", is de bevestiging wat ik ook al jaren zeg. Dat medicijnen niet De Oplossing zijn. En dat verslaafde verwarde mensen de plekken verdringen voor niet verslaafde verwarde mensen (omdat deze aatste groep minder opvallend overlast veroorzaken). En ik heb een antwoord gekregen op mijn vraag 'hoe komt het dat mijn crisissen niet als ernstige crisis wordt gezien?'. Ik heb te vaak gehoord 'jij redt je wel'. Ja. Maar ten koste van wat? In het boek verwoordt een cliënt dit heel mooi en zeer terecht. Hulpverleners zouden dit gedeelte als continue reminder iedere dag mogen opdreunen aan beleidsmakers. Fijn om dit nu eens in een onderzoek te lezen.

Meer recensies van Chrissieleest