Actueel en urgent.
In dit nieuwste boek gaat Harari (bekend van ‘Sapiens‘ en ‘21 Lessen voor de 21e eeuw‘) in op wat de kracht is van gemeenschappelijke verhalen die ons mensen bindt. En vooral op hoe social media en met name AI onze informatienetwerken veranderen.
Harari begint met te vertellen hoe belangrijk ‘verhalen’ zijn geweest bij de ontwikkeling van de menselijke beschavingen. Het unieke vermogen van de mens om gedeelde verhalen te creëren en erin te geloven is onze grootste kracht, zegt hij. Want dankzij dit vermogen kunnen we grote groepen vormen en complexe samenlevingen opbouwen. Het helpt ons concepten als geld en naties te creëren die onze interacties sturen.
Om voorgaande redenen vindt hij het huidige informatietijdperk ook zo gevaarlijk. Het internet heeft de toegang tot informatie fundamenteel veranderd en daarmee nieuwe uitdagingen heeft gecreëerd, zoals een overdaad aan informatie en vooral de verspreiding van verkeerde informatie. Het relatief nieuwe verschijnsel van AI vindt hij zelfs zonder meer gevaarlijk: deze bedreigt de menselijke autonomie. En hij sluit af met een krachtige boodschap: we staan nu voor cruciale beslissingen over hoe we deze krachtige technologieën onder controle moeten houden. Zelfregulerende mechanismen zijn daarbij heel belangrijk.
Dit is allemaal boeiende materie. Misschien zijn het niet allemaal vernieuwende inzichten, maar Harari weet het allemaal smakelijk uit te serveren, door steeds veel treffende, originele en boeiende voorbeelden aan te halen. Dat maakt dit boek, alhoewel het best wat korter gekund had hier en daar, tot een hele goede leeservaring. En ontzettend actueel en urgent!