Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Teleurstellend einde van interessante serie

Christina Eecen 20 juli 2016

Survivalgame (oorspronkelijke naam: The Game of Lives) is het derde en laatste deel van de 'The Mortality Doctrine'-serie, geschreven door James Dashner (1972). Inmiddels is de volledige reeks in Amerika uitgekomen en ook in het Nederlands vertaald. Naast de trilogie heeft Dashner ook een kort verhaal over de serie geschreven, genaamd Gunner Skale. Dashner is bekend van 'De Labyrintrenner', een trilogie waarvan het eerste en tweede deel verfilmd zijn, en het derde deel in aankomst is. Van deze trilogie zijn wereldwijd meer dan zeven miljoen exemplaren verkocht.  

De vorige twee delen (genaamd: Geestesoog en Cyberbrein) draaiden om de tangent Michael en zijn gevecht tegen mede-tangent Kaine. Ze zijn beiden deel van Virtnet. Virtnet is een virtuele wereld die ontstaan is door de enorme technische vooruitgang. Samen met zijn vrienden Sarah en Bryson spendeerde Michael het grootste deel van zijn dagen in Virtnet. Inmiddels hebben ze elkaar ontmoet in de echte wereld en worden ze ook daar opgejaagd door Kaine.  

Als een oude bekende van Michael terugkeert, lijken de kansen van Michael in zijn voordeel te keren in de onmogelijk lijkende strijd tegen Kaine. De inzet lijkt daarbij steeds hoger te worden als blijkt dat Kaine meer en meer tangenten in mensenlichamen stopt en zo ook de macht krijgt over machtspersonen. Michael komt voor grote beslissingen te staan en moet kiezen wie hij zal vertrouwen. Ondertussen komt hij erachter dat vriend vijand kan zijn en worden de grenzen tussen realiteit en werkelijkheid steeds vager.  

Survivalgame pakt het verhaal op na opnieuw een bloedstollende cliffhanger. De gevechten worden steeds groter en zo ook de consequenties. Ondanks dat het verhaal genoeg actie-geladen gebeurtenissen heeft, wordt het veel afgewisseld met lange en nutteloze dialogen. Dit is zonde en Dashner lijkt het te compenseren met plottwists, die jammer genoeg weinig uitgewerkt worden. Zo blijven er ook na dit boek nog een hoop vraagtekens over en voelt het boek haastig en onzorgvuldig geschreven.  

Net zoals de voorgaande twee boeken is de vriendschap tussen Michael, Sarah en Bryson het hart van het boek. Hun vriendschap wordt in dit deel het zwaarst op de proef gesteld en ze zullen grote offers moeten brengen om de strijd te overleven. Gelukkig lijden de personages niet onder de onzorgvuldige schrijfwijze van Dashner en worden ze goed uitgewerkt in dit deel. Ze hebben een duidelijke groei gehad sinds het eerste deel en het is mooi om te zien hoe hun vriendschap ondanks alle tegenslagen standhoudt.  

Het concept van het boek is sterk, maar de uitwerking is onder de maat. Het mist een balans tussen dialogen, verrassingen en actie, waarin de eindeloze en nutteloze gesprekken domineren. Daardoor sluit Dashner zijn ‘Mortality Doctrine’-serie zwak af en dat is zonde, vooral omdat de eerste twee delen erg interessant en vermakelijk waren. Voor lezers die de meeste vraagtekens beantwoord willen hebben, is dit boek zeker aan te raden, maar verwacht hierbij een haastige en slordige plot.   

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Christina Eecen

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.