Advertentie

Al jarenlang staat uitsluitend het belang van een selecte groep bedrijven (lees: CEO's & aandeelhouders) voorop. De meeste burgers merken nauwelijks iets van die economische groei: voor hen is het al die jaren bij fantoomgroei* gebleven.

De Nederlandse burger wordt al jarenlang door opeenvolgende regeringen benadeeld. Sinds het Akkoord van Wassenaar (Lubbers, 1982) zijn bezuinigingen consequent afgewenteld op burgers en het publieke domein, zoals in zorg, cultuur & onderwijs. Tegelijkertijd werd op natuur en milieu roofbouw gepleegd. In navolging van de regeringen Lubbers, Kok en Balkenende, stelt ook Rutte economische groei en de belangen van grote bedrijven telkens weer boven de welvaart en het welzijn van burgers. Met als gevolg dat bij de grote bedrijven het geld ‘tegen de plinten klotste’ (quote Mark Rutte), terwijl tegelijkertijd de leefbaarheid verslechterde en de maatschappelijke ongelijkheid toenam.

Logisch dus dat in ons land de algehele onvrede de afgelopen decennia sterk is toegenomen. Aangewakkerd door rechtse populisten richt die onvrede zich nu op zaken als mondkapjes, vluchtelingen of klimaat, terwijl de échte oorzaak van de onvrede buiten beeld blijft: een onrechtvaardige verdeling van de economische groei.

Juist de veroorzakers van al deze economische ellende (de neoliberalen) dreigen nu de stem van deze onvrede-kiezers te krijgen en daarmee forse electorale winst te boeken. Dat doen zij door de maatschappelijke onvrede te richten op oneigenlijke oorzaken als Covid19, klimaatcrisis of identiteitspolitiek. Hoogste tijd dus om als politiek de handen ineen te slaan en te werken aan een nieuwe economische aanpak waarbij het welzijn van álle burgers weer centraal komt te staan. Lezen dit boek!

Reacties op: Wie profiteert van wie?

36
Fantoomgroei - Sander Heijne Hendrik Noten
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners