Mooie geschiedenisles
Als geschiedenisfreak was ik bekend met het verhaal van Ching Shih, een Chinese pirate die in de 19e eeuw waarschijnlijk de machtigste vrouw van China was en misschien wel de machtigste piraat die ooit geleefd heeft. In haar beste jaren was ze de aanvoerder van maar liefst 40.000 piraten! Vijand nummer één van de Portugese, Engelse en Chinese vloot. Dit verhaal is een grote inspiratiebron voor vele boeken en films. Zo zit ze ook in de film Pirates of the Caribbean: At World’s End. Te herkennen in de figuur van meesteres Ching één van de 9 piratenkoningen. Maar ook dit boek is geïnspireerd op Ching.
Dit is het verhaal van Yu een klein meisje, een vondeling. Ze wordt door een houder van een theehuis uitgebuit. Op 6 jarige leeftijd maakt ze lange werkdagen en volgt de zweep als ze niet luistert. Dan ontmoet ze Li Wei een jongen, die bedreven is in de krijgskunst. Yu krijgt het voor elkaar dat ze ook les krijgt en blijkt, hoe kan het ook anders, zeer getalenteerd te zijn. Hier start de groei van een klein en hulpeloos meisje naar de machtigste piraat ooit. Vele vijanden verslaat ze maar de prijs die ze betaalt is erg hoog. Een avontuur met een dappere vrouw in de hoofdrol gebaseerd op een echt historisch verhaal: beter kan het bijna niet worden. In mijn ogen een terechte plek binnen de grote vriendelijke 100 van Hebban.